ТРЕБИЊЕ │ Градоначелник Требиња Лука Петровић позвао је данас на свечаној сједници Скупштине града Требиња, поводом Светог Преображења Господњег, крсне славе саборног храма и града, Требињце на заједништво, јединство и мир, али и рад, како би будућим генерацијама оставили здраве темеље.

Говорећи о  преображају и урађеном у протеклих годину дана, Петровић је рекао да је градска власт допринијела  да се изради 31 програм за одржавање и помоћ породици, да се ураде или започну 52 инвестиције,  што је, како је оцијенио, велики рад.

„Процијенили смо да само радом можемо да направимо боље резултате, да само он може да нас одржи и да само тако остају дјела као завјештање будућим генерацијама и нашој дјеци“, истакао је он.

Градоначелник Требиња је подсјетио на двије ствари које је владика Григорије завјештао на  Петровдан, а то је да се чува црква, јер је она народ, и да се чувају дјеца.

„Чувајмо дјецу тако што им остављамо здраве темеље за будућност, а добри темељи су рад, дјела, кадрови, људи и оно што је најважније, дати шансу онима који хоће да раде и стварају.  Имамо водиљу  и желимо да наградимо људе који хоће  да стварају за добробит града и будућих генерација“, поручио је Петровић.

Он је подсјетио да градска власт проводи програме који стабилизују породицу и који су ушли  у породице слабијег имовинског стања, до којих се до сада није долазило.

„Владика Григорије је допринио да се много тога уради у Херцеговини, да црква буде саборно мјесто, да долазе пријатељи и инвеститори и то требамо одржати. Постигли смо најважнију ствар -  јединство и мир око проблема, око обичног човјека, око свих људи, од дјетета до пензионера“, истакао је градоначелник Требиња Лука Петровић.

 Епископ захумско–херцеговачки и приморски Григогије је рекао да је код нашег народа човјек који одлази увијек добар.

„Поготово је код нас неко добар кад умре. То је добра страна нашег народа, међутим - било би добро да тако гледамо једни друге и прије одласка и прије умирања. Мислим да не могу умријети за Требиње, јер је оно мој град у коме сам провео највећи дио живота. Остатак живота ћу живјети за Требиње и шта год будем радио - радићу за овај град“, истакао је владика Григорије.

Он је додао да је изабрао Дизелдорф као град у коме ће убудуће живјети јер има ријеку, стари град, историју, културу, јер је град пјесника, као што је Требиње град Јована Дучића.

Он се присјетио и првог обиљежавања Преображења у  Требињу 1992. године, када је, како је рекао, све почело са дјецом.

„Важан тренутак је био и долазак патријарха Павла у Требиње у тим годинама, као и 1996. година када су у Требиње стигле мошти Светог Василија, што је био пресудан тренутак за овај град у погледу духа и вјере. Четири године потом направили смо Херцеговачку Грачаницу и пренијели највећег Требињца Јована Дучића у његову родну земљу. Чини ми се да је од тог тренутка почело све да се обнавља“, истакао је епископ захумско –херцеговачки.

Он је додао да је кроз то тешко вријеме за наш народ схватио да је јако важно отворити се према другим људима и мјестима, према Херцег Новом , Мостару и Дубровнику, а не само према Београду и Бањалуци.

„Kо год је једном дошао у Требињу, он је осјетио не само природно него и благо овдашњих људи, поштовање према другом човјеку. То је оно што не смијемо изгубити. Поштовање другог човјека је увијек поштовање Бога“, истакао је владика Григорије.

Епископ захумско-херцеговачки је  позвао на јединство које подразумијева љубав изнад разлика.

„Поштујмо свакога, па чак и онога који нас не поштује, јер је то једини пут да побиједимо свађе, подјеле, размирице, ружење. Свако онај ко другога поштује не слави само другог човјека, него и себе и Бога“, рекао је он.

Владика Григорије је навео да је дошло до преображења у Требињу, али да преображавању нема краја, јер свака стагнација може се претворити у пропадање.

„Зато је важно да се преображавамо из корака у корак, из сусрета у сусрет и схватимо  да имајући поштовање према другом, према природи, Богу имамо поштовање према себи. Нема на свијету блага које човјек може замијенити за једну лијепу ријеч“,  истакао је епископ захумско-херцеговачки  Григорије.

Свечаној сједници Скупштине града  у требињском Kултурном центру, поред одборника и представника градске власти, присуствовали су и бивши начелници и градоначелници Требиња,  конзули  Србије у РС, представници Српске православне и католичке цркве, представници политичког, привредног и јавног живота Требиња и Херцеговине, као и бројни гости из Србије и Републике Српске.

Д.Ч.