muzicka-65-godina-4.jpg (169 KB)

Свечаним концертом у позоришној сали Културног центра, Музичка школа Требиње обиљежила је вечерас значајан јубилеј – 65 година успјешног постојања и рада основне музичке школе и деценију средњошколског музичког образовања.

На концерту су наступили ученици и професори ове установе, хорови и оркестри основне и средње музичке школе, као и некадашњи ученици који су музику изабрали за свој животни позив.

Директор Музичке школе Требиње Душанка Бабић казала је да је школа годинама израстала како би данас била установа без које се не може замислити културни и јавни живот наше заједнице.

muzicka-65-godina-1.jpg (116 KB)

muzicka-65-godina-3.jpg (121 KB)

Она је додала да су од оснивања до данас школу водиле личности посебне креативности, кроз њу прошли бројни наставници музике, који су били и врсни стручњаци и изузетни педагози, а свако од њих оставио је свој печат дубоко утиснут у њеној историји.

„Они без којих школе не би било, а то су њени ученици - чинили су и чине да се име школе проноси далеко и у све сфере живота. Неки од њих су кренули стазама музике а неки не – али сви су они хроничари постојања, трајања и амбасадори школе, гдје год се налазили и чиме год се бавили“, истакла је директор школе.

Бабићева је напоменула да школа данас музички образује младе на осам одсјека – гитаре, хармонике, виолине, виолончела, виоле, клавира, флауте и соло пјевања.

muzicka-65-godina.jpg (197 KB)

„Ове године имамо и рекордан број ученика у историји наше школе – 304. У основној школи 268, а у средњој на два смјера – вокално-инструменталном и теоретском 36. Такође, желим да истакнем да се током ових десет година, колико постоји средња музичка школа – чак двадесет наших ученика опредијелило за даље школовање на музичким академијама. То нам чини велико задовољство, а и показатељ је нашег рада“, поручила је Бабићева.

Замјеник градоначелника Требиња Слађана Скочајић казала је да иза 65 година традиције Музичке школе у Требињу стоји огроман труд, те да су сви руководиоци ове установе били цијењени и угледни културни радници.

„Платон је рекао да је музика душа свемира, крила ума, полет маште и живот свему оном што постоји. Да су ученици наше музичке школе својеврсни дијамант културе, да су оправдали овај епитет, за који одговорно тврдим да им стоји - говори и број награда које доносе у наш град сваке године. Хвала професорима што су их избрусили до нивоа ове финоће и сјаја“, поручила је Скочајићева.

muzicka-65-godina-2.jpg (136 KB)

muzicka-65-godina-5.jpg (146 KB)

Само у овој школској години, како је речено, ученици Музичке школе Требиње учествовали су на Републичком и једанаест међународних такмичења, гдје су освојили укупно 48 награда - двије специјалне, 19 првих, 15 других и 12 трећих награда.

Музичка школа основана је одлуком Скупштине општине Требиње 1954. године, тада са именом Нижа школа. Од 1968. године школа је била смјештена у монтажном објекту у Полицама.

У другом полугодишту школске 2007/2008. настава је почела да се организује у објекту на простору бивше касарне, гдје је школа и данас. На иницијативу Општине Требиње, Влада РС је на сједници 8. маја 2009. године донијела одлуку о оснивању средње музичке школе у Требињу. Овом одлуком Музичка школа Требиње регистрована је као јавна установа која обавља дјелатност основног и средњег образовања и васпитања.