У Музеју Херцеговине вечерас ће заједничком изложбом учесника и додјелом новоустановљених награда бити затворена Четврта међународна ликовна колонија „Kоло“, која је окупила 25 умјетника из осам земаља региона.

У овом здању културе данас је било изузетно живо. Учесници колоније довршавали су радове, на све стране штафелаји, разбацане боје, мирис терпентина у ваздуху.

И овог пута показало се да умјетност не познаје границе, раме уз раме стварали су умјетници са простора бивше Југославије - из Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније и БиХ, са колегама из Шпаније, Бугарске, Француске.

Шпанац Хозе Мануел Азнар Дијаз први пут је у нашем граду, одушевљен је људима и градом, као најбољом инспирацијом.

На мојим сликама приказујем Требиње, град пун свјетлости и топлине, којим сам фасциниран, као и Музејем Херцеговине. Још више су ме импресионирали ваши људи, тако отворени и срдачни. Ово ми поднебље годи јер и ја стварам интимна, присна дјела“, каже Дијаз, који припрема нову изложбу у Барселони.

И ове године на колонији учествује Миомир Мишо Вемић, академски сликар из Никшића, чијом је изложбом отворен прошлогодишњи сазив колоније. Очекује најквалитетнију досадашњу заједничку изложбу „Кола“.

Трећу годину долазим, свједок сам изванредног напретка града, како на културном, тако и на урбаном, туристичком пољу. И колонија је из године у годину квалитетнија, учесници су по мјери ове институције, увјерен сам да ће вечерас бити најбоља до заједничка изложба до сада. Нарочито ме импресионира Музеј Херцеговине који није мртва зграда већ његује феноменалну културну моторику, то је жариште херцеговачке културе“, сматра Вемић.

Вјеран свом препознатљивом стваралачком печату, пред нама изнова искрсавају портрети коња, у снажној експресији и интензивном колориту.

Настојим да сваки пут додам нешто ново, да направим најбољу слику, што наравно, не значи да ћу успјети. Битан је тај труд, жеља да оставим најбоље што умијем овом граду“, наводи познати умјетник за Радио Требиње.

Академски сликар из Београда Маја Јовановић Мајолиница за вечерашњу изложбу припремила је диптих, чија су тема Херцеговци и народна ношња.

Допустила сам да ми инспирација дође на лицу мјеста, користила сам вашу народну ношњу, под утицајем и вашег музеја, али и других знаменитости града, који  је неисцрпна инспирација, поготово што сам овдје први пут. Спојила сам те две ствари, у свом маниру, пошто се бавим најчешће паровима и представила сам се диптихом“, каже Јовановић.

У раду колоније учествује и седам умјетника из Требиња и Херцеговине- осим Дражена Милића, селектора колоније, радове ће за фундус „Kола“ приложити и Татјана Топаловић, Сњежана Домазет, Драган Батинић, Јелена Глоговац Савић, Марко Попадић и Нина Лојовић Милинић, предсједник Удружења ликовних умјетника источне Херцерцеговине „Милорад Ћоровић“, које је суорганизатор манифестације.

Нина Лојовић Милинић истиче да и ове године  међу учесницима влада позитивна атмосфера, која поспјешује креативно стварање.

Сви смо данас ужурбани али позитивно, радимо, желимо да публици представимо што успјешнија наша дјела. Та нека нит која нас спаја је резултат нашег рада протеклих дана. Слике и ово што нас окружује, ова атмосфера је резултат једне заиста позитивне приче и енергије која је кружила између нас“, каже предсједник Удружења „Милорад Ћоровић“.

Тема њених двају радова које ће љубитељи умјетности вечерас бити у прилици да виде је архитектура Требиња.

Једна од њих нуди архитектонско виђење нашег града, друга је више у игри боја, оном што нам сунце пружа“, прецизира наша саговорница.

Оснивач и селектор колоније Дражен Милић не крије задовољство оствареним, наводећи да селекцијом сваке године настоји да њен квалитет подигне на виши ниво.

Kвалитет ове колоније више није упитан, ове године имао сам више од 150 позива из цијеле Европе за учешће, заиста је тешко одабрати 25 умјетника и знам да ће то из године у годину бити све теже. Сви умјетници се овђе осјећају као да припадају овом граду, то је највећа похвала свима нама. Велики број умјентика изразио је чак жељу да овдје и живи, попут сликара из Јужне Kореје,са прошлогодишње колоније. Сви желе да помогну даљем развоју нашег умјетничког скупа, а и за наше суграђане имају само ријечи хвале“, казује Милић за Радио Требиње.
 

Новоустанововљене награде „Кола“

За овогодишњи сазив сваки умјетник приложио је по три рада, од којих је један рад био намијењен за хуманитарну аукцију, а сав приход од близу 5000KМ биће уплаћен за помоћ у лијечању обољелог дјечака  Матије Дармановића из Требиња. Уз заједничку изложбу 25 умјетника, вечерас ће бити додијељене и новоустановљене награде.

Биће изложено више од 50 слика и двије скулптуре, те додијељене три награде. По оцјени стручног жриија, у саставу: академски сликар Љубомир Попадић из Тивта, чијом је изложбом отворена овогодишња колонија, Иван Грујић, директор Музеја Херцеговине, Тамара Рајковић, историчар умјетности, Нина Лојовић Милинић, предсједник удружења „Милорад Ћоровић“ и моја маленкост, бира се најбољи умјетник колоније, а награда је самостална изложба у нашем музеју, до краја ове године“, наводи Милић.

Најбољег између себе, додаје, бираће и учесници овогодишњег сазива, а биће додијељена и специјална награда умјетнику који је заслужан за промоцију колоније и Града Требиња.

Свечано затварање Четврте међународне ликовне колоније „Kоло“ заказано је у 20 часова, у Музеју Херцеговине, а у програму учествује и Мјешовити хор „Трибунија“ из Требиња, под управом Стојанке Гудељ.

Организатори ликовне колоније су Музеј Херцеговине и Удружење ликовних умјетника источне Херцеговине „Милорад Ћоровић“, а покровитељ је Град Требиње.

В.М.