ТРЕБИЊЕ| Бугарска сликарка Светла Радулова проглашена је за најбољег умјетника Четврте међународне ликовне колоније „Kоло“, која је у Музеју Херцеговине вечерас завршена заједничком изложбом слика 25 умјетника из осам земаља региона и додјелом награда најбољим учесницима и промотерима манифестације.

Ову одлуку донио је умјетнички жири колоније у саставу: академски сликар Љубомир Попадић из Тивта, чијом је изложбом отворена овогодишња колонија, Дражен Милић, селектор колоније, Ивана Грујић, директор Музеја Херцеговине, Тамара Рајковић, историчар умјетности и мр сликарства Нина Лојовић Милинић, предсједник удружења „Милорад Ћоровић“.

Радулова, која је изразила захвалност организаторима за ово ласкаво призање, награђена је организовањем самосталне изложбе у Музеју Херцеговине до краја ове године.

Шпански сликар Хозе Мануел Азнар Дијаз најбољи је умјетник овогодишњег сазива колоније, по оцјени његових колега.

 „Част ми је што сам био дио ове колоније, хвала организаторима и дивним колегама, ово је фантастићчно искуство које ћу памтити заувијек“, навео је Дијаз, који је награду - опрему и сликарски прибор поклонио дјеци, најмлађим полазницима колоније, на опште задовољсто присутних.

За најбољег промотера колоније и Града Требиња међу учесницима проглашен је академски сликар Миомир Мишо Вемић из Никшића.

„Почастован сам наградом, трудио сам се да дам свој допринос овој манифестацији, као да сам у свом рођеном граду Никшићу, јер Требиње доживљавам као свој град. У односу на прву колонију, увидио сам позитивне помаке, Требиње напредује галопирајућим  корацима у сваком погледу, поготово културном“, истакао је Вемић.

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић истакла је да је ово вече захвалности свим умјетницима, учесницима колоније који су унијели много радости и љубави у наш град.

„Између свих нас владало је братство и позитивна енергија и у том духу наставићемо и сљедеће „Kоло“. У „Kоло“ нас је повео Дражен Милић, придружили су се наш музеј и Град Требиње, а од ово године прикључило нам се и ресорно министарство. То је коло љубави, којем се тешко може одољети. Оплеменили сте простор музеја, али и простор свих оних који су на хуманитарној аукцији за нашег обољелог дјечака Матију Дармановића купили слике, оплеменили сте и наше душе, показали сте најљепшу страну људског бића, помогли сте онима који су у невољи“, навела је Грујићева.

Предсједник Удружења ликовних умјетника источне Херцеговине „Милорад Ћоровић“ Нина Лојовић Милинић захвалила је свим умјетницима на дивном дружењу, додавши да се на „Kолу“ изнова ствара модерна ликовна сцена.

„Драго ми је да ми, као удружење, учествујемо у стварању једне модерне ликовне сцене, захваљујући не само иностраним умјетницима него и нама Херцеговцима“, казала је Лојовић Милинићева.

Идејни творац и селектор колоније Дражен Милић захвалио је свим умјетницима који се ове године одазвали позиву из сусједних држава, али и најудаљених дијелова Европе, те Музеју Херцеговине, Граду Требињу и ресорном министарству на подршци.

„Велико хвала свима, надам се да ћемо се сљедеће године овдје опет наћи, у још већем броју“, истакао је Милић.

Милица Kотур, начелник Одјељења за заштиту културног и историјског насљеђа РС при ресорном министарству захвалила је свим умјетницима на учешћу у раду колоније, похваливши Музеј Херцеговине као изузетног домаћина манифестације.

„Музеји су чувари нашег културног насљеђа и традиције, а сада имамо прилику да гледамо савремене умјетничке токове, хвала вам свима јер ће сва ова вечерашња изузетна ђела цијењених умјетника врло брзо бити наше културно насљеђе“, навела је Kотур.

Заједничку изложбу радова 25 учесника колоније, на којој је љубитељима умјетности представљено више од 50 слика и двије скулптуре, свечано је отворио предсједник Скупштине Града Требиња Драгослав Бањак, који је истакао да подршка градске управе и наредном сазиву „Kола“ неће изостати.

„Изражавам задовољство што је још један сазив колоније „Kоло“ успјешно релизован у изузетном амбијенту Музеја Херцеговине, уз учешће реномираних умјетника. Овог пута одржане су три запажене изложбе, а на хуманитарној аукцији прикупљена су до сада највећа средства. С обзиром на квалитет и домете манифестације, финансијска подршка овој колонији, у календару Требињског љета неће изостати“, казао је Бањак.

„Kоло“ је ове године окупило умјетнике са простора бивше Југославије - Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније и БиХ, те Шпаније, Бугарске и Француске.

Минутом тишине вечерас је одата почаст прерано преминулом ликовном умјетнику Мухамеду Ћеифу, који је требао бити учесник колоније.

У умјетничком дијелу програма наступио је Мјешовити хор „Трибунија“, под управом Стојанке Гудељ.

Међународна ликовна колонија „Kоло" одржана је у организацији Музеја Херцеговине и Удружења ликовних умјетника источне Херцеговине „Милорад Ћоровић“, а под покровитељством Града Требиња.
 

В.М.