МОСТАР |  Свештеници Епархије захумско-херцеговачке и приморске потписали су данас у Владичанском двору у Мостару План спровођења "Платформе за мир", чиме су позвали и све остале вјерске службенике да се придруже овом пројекту и заједничкој изградњи мира у БиХ.

Мостарски парох Радивоје Kруљ подсјетио је да је "Платформу за мир" прије двије године потписао тадашњи владика захумско-херцеговачки Григорије, а да је сада благословио владика захусмко-херцеговачки Димитрије.

"Ми смо као свештеници и хришћани позвани и призвани да будемо свједоци Јеванђеља и свједоци Христови, а Христос ништа друго не проповиједа него мир. Он нам мир даје, оставља и задаје. Друго име мира јесте љубав, а друго име љубави јесте Бог", рекао је Kруљ.

Он је нагласио да су свештеници позвани да граде и свједоче мир, те да је лијепо и значајно што ће се свештеници упознати о новим пројектима и идејама и након тога реализовати "Платформу за мир".

"Платформа није мртво слово на папиру. Она је жива и хоћемо додатно да је унапређујемо", истакао је Kруљ.

Старјештина Храма Преображења Господњег у Требињу Младен Жуловић рекао је да је јако важно да се активности из овог пројекта посредством свештеника приближе вјерницима.

"Свештеници имају однос са парохијанима и на тај начин хоћемо да допринесемо овом пројекту и изградњи мира, што ми свакодневно и радимо", додао је Жуловић.

Директор УСАИД-овог пројекта "Про-будућност" Мајда Бехрам Стојанов нагласила је да је ријеч о првом окупљању свештеника једне епархије који ће радити на спровођењу "Платформе за мир" конкретним корацима.

Она је подсјетила да су, осим владике Григорија, "Платформу за мир" потписали и мостарски муфтија Салем Дедовић, те кардинал Винко Пуљић, додајући да се иде даље према свим вјерским лидерима.

"Надамо се да ће сви они организовати сличне скупове, да се дефинише шта се конкретно у свакој заједници може урадити и да међурелигијски дијалог буде један од кључних мотора у изградњи трајног мира у БиХ", навела је Стојанова.

Она је изразила наду да ће вјерске заједнице заједно радити на пројектима за изградњу бољег, праведнијег и мирољубивијег друштва у БиХ.

Стојанова је додала да ће у Плану спровођења бити назначене конкретне активности које произлазе из "Платформе за мир", а које ће потписници у наредном периоду спроводити на терену.

Према њеним ријечима, активности из "Платформе за мир" подразумијевају активности на изградњи повјерења и емпатије, истинском међурелигијском дијалогу, те стварању предуслова за суштинско помирење између народа и грађана.

Стојанова је навела да ће се будуће активности односити и на рад са младима, те хуманитарни рад.

"Платформа за мир" је документ настао у оквиру УСАИД-овог пројекта "Про-будућност" и осим вјерских заједница у активности су укључени политичари, медији, жртве рада, невладине организације и други актери.

Срна