Град Требиње и Црквена општина Требиње 26. и 27. јануара традиционално организују Светосавске свечаности, у славу највећег српског светитеља и просвјетитеља, уз додјелу светосавских признања и богат културно-умјетнички програм.

sveti-sava.jpg (258 KB)

На свечаној академији у Културном центру Требиње, у недјељу, 26. јануара, градоначелник Требиња Мирко Ћурић светосавске награде за допринос квалитетном образовању и васпитању, те унапређивање образовно-васпитне праксе уручиће постхумно – за професора историје Живорада Жику Гаџу, др економских наука Рада Иванковића и наставника техничког образовања и информатике Крста Марковића - те Љубици Колак, професору економске групе предмета, Јову Грујичићу, дугогодишњем директору Дома ученика, Божу Бјелици, професору и директору Машинске школе у Требињу, Раденки Бутулији, професору предшколског васпитања и образовања, као и Милораду Бокићу, наставнику математике и физике и директору школе “Свети Василије Острошки”.

У богатом културноумјетничком програму учествоваће: Љиљана Благојевић, првакиња Народног позоришта Београд, солисти Опере овог позоришта Андреа Елена Бастен и Вук Зекић, уз клавирску пратњу Невене Живковић, здружени хорови “Трибунија” и „Свети Василије Острошки” под управом Стојанке Гудељ, те хор Средње музичке школе Требиње, под диригентским вођством Милисава Сукоњице.

У програму ће учестовати и пјевачка група “Нагоркиње”, рецитатори и вокални солисти из требињских основних школа, као и пијанисти Маја Петијевић и Ања Риђешић, те Стефан Шкорић, хармоника, из Музичке школе Требиње.

Обиљежавање Светог Саве у понедјељак, 27. јанаура, почиње светом литургијом, од 9 часова, у требињском Саборном храму, а наставља се прославом овог празника као школске славе, у програму од 11 часова и 30 минута, у Културном центру Требиње, чији је домаћин ове године Гимназија “Јован Дучић”.