ТРЕБИЊЕ │ У Требињу ће се од 2. до 14. августа одржати други по реду „Music and More SummerFest“, интернационални фестивал класичне музике. Тим поводом у нашем граду ових дана борави Татјана Ранковић, оснивач и директор овог фестивала.

Премијера фестивала одржана  прошле године је била велелепна и надмашила је сва наша очекивања- каже Ранковић за Радио Требиње.

„Нисам се надала толиком успеху. Чак од последњег дана фестивала до данас, добијам поруке, мејлове... Разна познанства сам направила баш након тих концерата. Сада могу да кажем да сам презадовољна што смо и јуче направили успешан и продуктиван састанак  у градској управи и осталим партнерима из Требиња  и што смо усагласили богат програм за наредни музички спектакл!“, објашњава она и најављује долазак учесника другог августа, а између осталог четвртог августа  гала концерт у амфитеатру Црквине.

Она каже да је  поред неколико новина, на сљедећем фестивалу и та да ће четвртог и шестог августа у програму учествовати и балетска компанија из Kалифорније са четири балетана и три кореографа.

„Наравно, већ почетком јуна ће бити штампани плакати са програмом који ће бити свуда по граду и људи ће се моћи упознати са тим шта их који дан очекује. Најавила бих и врло важну ствар а то је да композитор Јонел Петро, иначе мој супруг који је прошле године писао Сунчани валцер, ове године пише једну дивну композицију „Kредо 800“, која ће бити посвећена јубилеју Епархије захумско-херцеговачке и приморске. То ће бити за гудачки ансамбл и клавир и ја ћу исто да свирам и извешћемо је четвртог августа у амфитеатру. И то ће бити почасна композиција овогодишњег фестивала“, каже она.

Такође петог августа ће бити врло важно донаторско вече у циљу куповине концертног  клавира за Kултурни центар.

„Намјеравамо да Требиње заиста буде један центар у коме ће овакав фестивал надам се трајати вечно“, објаснила је она и како каже,  неће све детаље да открива већ позива све да дођу да се упознају са свјетским спектаклом.

Ранковић каже да је идеја за овакав спектак грађена годинама.

„Рођена сам у Београду. Али 1981.године након завршетка академије у Новом Саду сам наставила студије у Џулијарду у САД, где сам магистрирала и докторирала. И сад тамо живим. Годинама сам размишљала како да спојим прошлост и садашњост и направим неку будућност која ће остати иза мене и да допринесе културном значају“.

 О Требињу није размишљала, гледала је предјеле од Италије, Њемачке. И Пула је била једна од опција. Али стално је сањала о нашој територији. И напокон догодило се то да јој  њена пријатељица из компаније клавира „Пијано ленд“ представи Требиње као могућност.

„Са њом сам први пут дошла и одушевила се мјестом које има једну магију. Заљубила сам се на први поглед. И кажем магично Требиње за мене. Амфитеатар Црквине за мене је откровење. Тада сам се упознала и са Душанком Бабић, директорицом Музичке школе и одмах смо се пропознале, ја сам јој представила креацију коју сам замислила. Онда је све то кренуло према тадашњем градоначелнику Луки Петровићу који је препознао значај фестивала. И стварно и њему и свим партнерима од Музичке школе, Епархије Захумско-херцеговачке до хотела и Туристичке организације, свима дугујем велико хвала због вјере у ову манифестацију“, закључује она.

С.П.