20230526_090829.jpg (481 KB)

Отварањем изложбе мозаика Љиљане Ривић под називом “Између мора и неба” у галерији Културног центра Требиње, сутра у 20 часова почиње осма  Међународна умјетничка колонија “Коло,” која је ове године окупила 17 умјетника из Србије, Црне Горе, Велике Британије и Босне и Херцеговине.

Тим поводом, гости Јутрањег програм Радио Требиња били су Дражен Милић, селектор и организатор колоније, Љиљана Ривић, сликар, мозаичар и аутор сутрашње изложбе те Марија Станојловић, сликар, керамичар и стални учесник умјетниче колоније „Коло“.

Љиљана Ривић каже да ћемо на сутрашњеој излижби, која ја инспирисана нашим градом, видјети један свијет који је потпуно имагинаран, а опет у додиру са овим свијетом.

„То је моја поетика која живи деценију уназад и у којој су предствљени неки моји замишљени градови и ликови који живе у некој „зебиној шуми“. Читав свијет је та „зебина шума“ у којој се свашта дешава, а тако је и у мојим мозаицима. У њима је један свијет који живи између мора и неба, а људи ће препознати шта треба да препознају у том међупростору“, каже Ривић.

У оквиру осме Међународне умјетничке колоније “Коло” у понедјељак, 29. маја у 19 часова на платоу Музеја Херцеговине биће организована хуманитарна изложба и аукција слика, а сав приход од  продатих слика намијењен је дјеци из социјално угрожених породица у нашем граду.

Дражен Милић истиче да је управо ова изложба оно на шта је највише поносан, када је „Коло“ у питању.

„Оно по чемиу се наша колонија издваја од осталих, једнако добрих, управо је  хуманитарна аукција слика. Аукције се одржавају седму годину и до сада се створио одређен круг људи који долазе сваке године и сад већ имају малу колекцију слика с колоније“, наводи Милић.

Међународну умјетничку колонију “Коло” затвара изложба радова насталих на колонији, а  која ће се одржати у галерији Културног центра Требиње у сриједу 31. маја у 20 часова.

Међу радовима 17 умјетника, наћи ће се и они Марије Станојловић која је у Требиње, на Драженов наговор, први пут дошла прије десет година и од тада не пропушта учешће на колонији.

„Када смо први пут били у Требињу, чули смо да се треба попити вода с неке чесме, да бисмо се поново вратили, па смо се, за сваки случај, добро „налили“. Кћерка је већ тада рекла да би могла живјети у Требињу,  а то ћемо и урадити, преселити се у ваш град. Ви у Требињу можда некад нисте свјесни колико је ваш град лијеп и какву фантастичну енергију има“, каже Станојловић.

Осму Међународну умјетничку колонију “Коло” организује Удружење умјетника ове колоније под покровитељством Града Требиња.

Разговарали Биљана Медар и Дарко Куртовић.