20220816_091030.jpg (388 KB)

„Смањење ризика од катастрофа за одрживи развој у Босни и Херцеговини“ је заједнички програм који подржавају и финансирају Влада Швајцарске и Уједињене нације, а реализује се у десет општина и градова, по пет у РС и у Федерацији БиХ, међу којима је и Град Требиње.

Иако је програмом обухваћена цијела БиХ, фокус је стављен на основну групу од 10 јединица локалне самоуправе на основу методологије одабира општина које имају висок ризик и вољу да активно учествују и подржавају реализацију програма - Бањалука, Бијељина, Приједор, Сребреница и Требиње у Републици Српској  и Бихаћ, Калесија, Какањ, Градачац и Сански Мост у Федерацији БиХ .

 „Програмом се рјешавају кључни приоритети смањења ризика од катастрофа, које су идентифицирале институције власти и разни актери у секторима заштите и спашавања, образовања, социјалне заштите и заштите дјетета, здравства и пољопривреде“, каже Александар Копривица, самостални стручни сарадник за послове цивилне заштите у нашем граду.

Према његовим ријечима,  у средишту програма је унапређење локалних механизама координације у подручју смањења ризика од катастрофа, као и афирмација стратешког процеса планирања ризика, с нагласком на најрањивије категорије становништва.

Здравко Кашиковић, старјешина Територијалне ватрогасне спасилачке јединице Требиње истиче да је, приликом посљедњих пожара на подручју нашег града, евидентиран велики број пријава пожара од стране грађана Требиња, што је охрабрујући податак и показује пораст свијести о смањењу ризика од катастрофа.

Разговарао: Ратомир Мијановић