IMG_20240221_113750.jpg (543 KB)

Поводом Свјетског дана Матерњег језика, у студију Радио Требиња смо угостили Весну Андрић, професора српског језика и предсједника Српског удружења „Ћирилица“, која нам је рекла да је очување језика међу најважнијим темама за један народ, нарочито ако језику пријете промјене и нешто што може да утиче на суштину, а временом и на губљење језика.

„Не можемо да мислимо да је, ако смо рођени с језиком и ако нам је језик матерњи, то довољно. Веома је битно како ћемо се односити према језику, да ли ћемо га користити правилно и да ли ћемо поштовати тековину која је нешто најтрадиционалније у нашем народу, јер наше писмо користимо преко хиљаду година“, наводи Андрић.

Она истиче како не смијемо дозволити да нам се језик промијени толико да изгуби своју суштину.

„Писмо је главно обиљежје језика, а ми имамо савршено, фонетско писмо- један глас, један знак. Наше писмо је поједностављено, лако га читамо, дјеца га лако уче. Чувајући, првенствено писмо, чувамо културу која је настајала на том писму, чувамо историју и све што је везано за нашу традицију“, каже предсједник „Ћирилице“.

Истиче да имамо потребу да прихватамо стране изразе, али да то мора бити контролисано и с мјером.

„Kориштење туђица превазиђемо одрастањем и сазријевањем их сами избацимо из употребе. Оно што би могло да буде велики проблем је увођење родно равноправног језика, које задире у структуру нашег језика. За десет година постојања Српског удружења „Ћирилица“ видљиви су помаци у заштити језика, али и даље је потребно радити на његовој заштити, поготово од акција политичког карактера. Оно што уђе у норму не може угрозити језик, као оно што се силом наметне, а ту институције имају значајну улогу“, наводи Андрић.

Она каже да дјеца у нашем граду, кроз школски систем, прихватају законитости језика и користе га на правилан начин.

„Након свих утицаја, оно што остане с годинама је правилан, књижевни језик. Требиње може да се похвали наставницима и професорима српког језика који школују генерације дјеце с правилном говором, а иначе Херцеговци могу да буду поносни на свој правилан говор“, истиче Андрић.

Послушајте шта су, о очувању нашег језика и писма, његовању језичке и књижевне културе, грешкама у говору и писању, утицају страних ријечи на наш језик и употреби ћирилице, у „Теми јутра“ рекли Весна Андрић, предсједник Српског удружења „Ћирилица“ и наши суграђани у анкети Радио Требиња.

Припремили Биљана Медар и Дарко Kуртовић.