komarac

БАЊА ЛУКА │ Тиграсти комарци, преносници опасних заразних болести, пронађени су на пет локација у Републици Српској.

Према подацима Ветеринарског института "Др Васо Бутозан", ови инсекти пронађени су на подручју Бањалуке, Бијељине, Градишке, Брода и Лакташа. О њиховом присуству одмах је обавијештен Институт за јавно здравство Републике Српске, који је наложио све неопходне мјере да би били уништени.

Информације о појави преносиоца грознице "западног Нила" и ЗИКА вируса - тиграстих комараца узбуниле су јавност. Овај изузетно опасан инсект откривен је и у градској средини, у центру Бањалуке.
Ларве и одрасли тиграсти комарци у Бијељини пронађени су код вулканизерске радње у насељу Љељенча, а вулканизерска радња била је њихово станиште и у Лакташима. Стручњаци кажу да је то и најчешћи начин преноса у нова подручја - у аутомобилским гумама - у које комарац полаже јајашца....

Тиграсти комарци су, за разлику од овдашњих, врло агресивна врста, која напада жртву током цијелог дана. Имају способност преношења различитих врста заразе, које до сада нису биле карактеристичне за ово поднебље.

Најефикаснији начин уништавања тиграстих комараца јесте третман у вријеме док су још у развоју, а најслабије дејство има прскање и запрашивање када већ постану одрасле јединке. Овдашњи рибари, који посјећују управо мјеста која погодију развоју тиграстих комараца, кажу да немају страха од нових инсеката, а они најискуснији развили су и сопствени систем заштите...

Радијус кретања тиграстог комарца је релативно мали – до 200 метара. Препоручује се дјеловање на станишта комараца, али и индивидуалне мјере заштите.

Стручњаци такође истичу да појава тиграстих комараца на овим просторима није новина и да су први случајеви регистровани прије неколико деценија. Оно што представља новост јесу заразе које они преносе и на које здравствене установе морају да обрате посебну пажњу.
БНТВ