Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да 9. јануар дан окупљања и заједништва, када се на посебан начин слави слобода у којој данас сви у Српској живе.

155239.jpg (141 KB)

- Широм Републике Српске, у свим њеним општинама и градовима, данас обиљежавамо и прослављамо 28. рођендан Српске - у миру и слободи, поносни што је имамо и одлучни да је чувамо и јачамо у будућности - нагласила је Цвијановићева на свечаној академији поводом обиљежавања Дана Републике - 9. јануара, која је данас одржана у Бањалуци.

Она је нагласила да је обавеза свих да цијене и поштују жртве оних који су ту слободу одбранили у рату, посебно оних који су дали животе и дијелове свог тијела да би одбранили право српског народа на живот и да траје.

- Зато Српска траје већ 28 година и наставиће да траје - за сва времена, баш како то каже и овогодишњи слоган наше прославе. Наша прошлост, садашњост и будућност налажу нам да увијек идемо правим путем и да се спремно носимо са изазовима. Тих је изазова увијек било много, и биће их и у будућности, али ако наше институције поштују потребе и очекивања грађана, а наши грађани поштују напоре које институције улажу у рјешавању њихових проблема, онда ће сваки изазов бити рјешив и сваки ће успјех бити заједнички - поручила је Цвијановићева.

155245.jpg (132 KB)

Према њеним ријечима, није било једноставно обезбиједити развој у компликованом окружењу какво влада у БиХ, у условима у којима се у континуитету настоји угасити идентитет Српске и умањити њен капацитет, статус и надлежности, у којима нема озбиљног партнера да се рјешава било какав економско-социјални, инвестициони или инфраструктрни пројекат, али је Српска ипак то успјела.

- Још је много посла пред нама. У 2020. годину смо ушли спремни за нове побједе на пољу политичке, економско-финансијске и социјалне стабилности. Повећање плата, пензија, социјалних давања, раст запослености и смањење незапослености, уз очување политичке стабилности и јачање безбједносних капацитета Републике Српске остају приоритети републичких институција - рекла је Цвијановићева.

Додик: Српска је синоним за слободу

Ово је наш дан славља, ово је Дан Републике Српске, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на Свечаној академији поводом Дана Републике.

- Колико је љубави унесено у ових 28 година да Српска буде прави синоним за слободу. Стотинама годинама уназад многе генерације сањале су своју државу, слободу. Тамо гдје је нисмо имали, доживјели смо прогоне, покоље. Питам се кад видим кроз шта смо све прошли, како нас уопште има, како живимо. Увијек смо имали тежњу за слободом, постали смо чињеница на политичкој карти свијета - истакао је Додик.

Нагласио је да Република Српске има своју територију, институције власти, које демократски бира, и има народ који вјерује тим институцијама. Додик је нагласио да љубав српског народа према тим стварима остаје тако моћна и трајна да је не може нико спријечити.

155238.jpg (120 KB)

- Српска није република ината, српски народ овдје не ради и живи из ината већ овдје живи зато што је овдје рођен - поручио је Додик.

- Иза нас стоје многе ствари. Не само да смо изградили институције Републике Српске и у немогућим условима очували економију Српске, изградили смо 120 километара ауто-путева, све болнице у Републици Српској санирамо, обнављамо и Клинички центар, школе и факултете, те одржавамо наш јавни, образовни и културни живот - напоменуо је Додик.

Он је рекао да ће Срби наставити даље да живе овдје и да развијају Републику Српску, истичући да је задатак ове генерације руководилаца Републике Српске да у наредних пет година изађу са ауто-путем од Добоја до Бијељине и да се на Рачи споји са ауто-путевима Србије.

- Ми не смијемо да бјежимо од наше интеграције са Србијом, ту ствар нико не може да заустави. Могу да се љуте колико хоће. Интегрисати се са Србијом значи не само духовно бити интегрисан. То је наша жеља и имамо право на наше самоопредељење. Доћи ће вријеме када ћемо имати то право. Ми хоћемо мир на овим просторима - рекао је Додик.

Он је рекао да је Република Српска довољно велика и широка да у њој слободно живи свако ко жели да живи и неће бити оспорен ничим, истичући да Српска не може да прихвати оне који је оспоравају и подривају и против тога ће се борити.

Додик је рекао да једини који су жељели Српску су Срби који живе на овим просторима, Србија и пријатељска Русија.

- Многи са запада су хтјели да нас нема, а многи су нам нудили рјешења да ми то урадимо сами да би нестали и све смо то изнијели. Ништа им не замјерамо морамо да се боримо за наше право да нам врате оно што су нам отели - каже Додик.

 

Брнабић: Срећан 28. рођендан наше и ваше Српске!

Предсједнице Владе Србије Ане Брнабић честитала је грађанима Српске Дан Републике.

- Честитам вам 28. рођендан наше и ваше Републике Српске - рекла је Брнабићева на у обраћању на свечаној академији у Бањалуци поводом Дана Републике.

155244.jpg (200 KB)

Она је истакла да Србија, као матица, има обавезу да води рачуна о српском народу.

- Имам привилегију да се по други пут обратим у име Србије на прослави Дана Републике Српске. Србија је матица која има обавезу да води бригу о српском народу, ма гдје он живио. Зато волим да кажем да је нама један од приоритета "да не будемо трава у којој ће се слонови борити. Тих слонова је све више, па трава увијек настрада" - рекла је Брнабићева.

Она је навела да је поносна што је Србија изузетно јака и што помаже српском народу, поготово Републици Српској.

- Славимо рођендан Српске, али са зебњом пратимо дешавања у Црној Гори. Не смијемо бити брзоплети. Умјесто тога, увијек кажемо да смо за мир, просперитет, боље плате и пензије и још више дјеце - поручила је премијерка Србије.

 

Биковић: Подвиг бораца Српске обавезује српски народ на јединство

Драмски умјетник из Србије Милош Биковић рекао је данас у Бањалуци да су борци Републике Српске учинили подвиг дајући своје животе за слободу и истину и допринијели васкрсењу цијелог српског народа.

Биковић је истакао да тај подвиг обавезује српски народ на јединство, те данас са Србима из Републике Српске славе не само Срби из Београда, Новог Сада, Вршца, Ниша, него и из Москве, Чикага, Беча, Сиднеје и свих других мјеста у којима живе.

155234.jpg (151 KB)

- Бранећи Српску, ви сте бранили српство, а бранећи Косово и Метохију, те Српску цркву у Црној Гори не бранимо црквена здања, него свој интегритет, право на живот, бранимо свој дух - рекао је Биковић обраћајући се гостима у Бањалуци на Свечаној академији поводом обиљежавања Дана Републике.

Он је рекао и да је скупа била историја српског народа, да би се сада тек тако предала и тек тако заборавила.

- Бити Србин никада није било лако, а данас је као никада до сада јасно да се српски народ налази на бранику православља - рекао је Биковић.

Према његовим ријечима, снагу да стоји на бранику православља, српском народу даје дух светосавља, који се осим литургијом његује и културом.

- Када напустимо дух светосавља, ми се гушимо у декаденцији и примитивизму и корупцији. Без тог духа, његованог духовношћу и културом, ми као и да не личимо на Србе. Тај дух није резервисан само за православне Србе, него и за нашу браћу муслимане, католике и Јевреје, као и за све оне који у миру и љубави желе са нама комад неба - рекао је Биковић.