У Требињу ће ове седмице бити одржана јавна расправа о нацрту Правилника о начину управљања и одржавања система за наводњавање од јавног интереса, а овај документ ће донијети неколико измјена у начину управљања овим системима.

IMG_4498.JPG (184 KB)

Бранко Чолић, помоћник директора Јавне установе „Воде Српске“, гостујући у Јутарњем програму Радио Требиња појаснио је да овај правилник дефинише начин управљања и одржавања система за наводњавање од јавног значаја, начин прикључења корисника вода на системе за наводњавање, мониторинг над тим системима те наплату накнаде.

„Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС је овим правилником дефинисало да ће главним дијеловима система за наводњавање, а то су бране с акумулацијама за наводњавање, пумпне станице, резервоари, главни дистрибутивни водови, газдовати ЈУ 'Воде Српске' док ће дио система који се односи на секундарне и терцијарне водове, вјероватно у договору са локалном заједницом, бити у надлежности локалне заједнице и удружења корисника система за наводњавање“, појаснио је Чолић.

sistemi-za-navodnjavanje.jpg (169 KB)

Он је додао да је нацрт овог правилника флексибилан документ на који ће корисници система за наводњавање на овој јавној расправи дати своје сугестије и коментаре.

„Ово је прва верзија правилника на коју ће сигурно бити доста коментара, у зависности од потреба локалних заједница. Ово је прва јавна расправа у Херцеговини, гдје ће корисници моћи да изнесу своје сугестије и приједлоге. Видјећемо шта нам кажу људи са терена који користе ове системе за које је држава у протеклом периоду уложила значајна средства , заједно са 'Хидроелектранама на Требишњици' и локалном заједницом и који су рађени за добробит свих односно крајњег корисника који обрађује земљу и има користи од ње“, наводи Чолић.

Јавна расправа заказана је за сриједу, 26. фебруар, у 11 часова, у сали Скупштине града Требиња.