У Требиње је вечерас допутовало педесеторо дјеце из Косовске Каменице, која ће до 23. јуна бити смјештена код својих вршњака, у породицама наших суграђана.

Наш град је већ трећу годину заредом дио пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“, који организује хуманитарно удружење „Одбор за помоћ Косову и Метохији“ из Бања Луке.

Градоначелник Мирко Ћурић - који је са породицама код којих ће дјеца бити смјештена вечерас дочекао школарце из Косовске Каменице - истакао је да је ријеч о веома важном пројекту којем се Требиње са задовољством придружило разумијевајући сву тежину свакодневнице у коју та дјеца живе.

Он се захвалио свим нашим суграђанима који су се одлучили да прихвате дјецу са Косова из Метохије и потруде се да им уљепшају боравак у нашем граду.

Ћурић је казао да је Градска управа обезбиједила смјештај за наставно особље школе из Косовске Каменице, али и програм боравка дјеце - која ће у наредних седам дана упознати љепоте и знаменитости нашег града, посјетити манастире Завала, Дужи, Тврдош и Петропавлов манастир, Мркоњиће, али и еко камп на Ушћу и аква парк у Града сунца.

„Некој дјеци је ово можда и једно путовање током овог љета. Могу вам рећи да су пресрећна и да ни умор нису осјећала - иако већ путујемо 17 сати.  Требињу се искрено и од срца захваљујем - и у име школе и у име њихових родитеља. Свака вам част на овоме што радите“, поручила је Јадранка Васић, директор Основне школе „Десанка Максимовић“ у Косовској Каменици.

„Дјеца су одлучила - а ми подржали. Није први пут, и прије смо такође примали дјецу. Лијепа су искуства и пријатељства остварена и између дјеце и међу родитељима“, каже Зоран Поповић чија ће породица у наредних седам дана имати још једног члана.

У дому Кржића наредних седам дана боравиће двије дјевојчице из Косовске Каменице.

„Кад је кћерка дошла и рекла да долазе – прихватилали смо, да им покажемо љепота нашег града, да осјете ову чаролију, да се дружимо. Покушаћемо да им изађемо у сусрет коликогод будемо могли и да са лијепим успоменама оду из нашег града“, истиче Наташа Кржић.

Р.С.