IMG_6243.JPG (224 KB)

У Народној библиотеци вечерас је отворена изложба “Из библиотеке Јована Дучића” и премијерно приказан кратки филм “Легат Јована Дучића” у продукцији ове установе.

Љиљана Нинковић, библиотекар Народне библиотеке рекла је да ову установу културе краси ова колекција књига Јована Дучића и представља право културно благо, не само у Tребињу него и шире.

Она је додала да је изложбу припремила са колегом Срђаном Чабрилом, али да је у самој припреми и реализцији учествовао цијели колектив ове установе.

„Библиотека Јована Дучића има 6.652 библиотечке јединице. Од тога, 5.500 су монографске публикације а остало чине серијске публикације и друга библиотечка грађа.Библиотека је подјељена на требињски и амерички фонд. Требињски фонд чине публикације које су 1941. стигле у Требиње из Португалије (прије Дучићевог поласка у Америку), а сва библиотечка грађа која представља амерички фонд у Требиње је дошла из Америке, 1961. године. У Дучићевој библиотеци публикације су на 12 језика, највише на српском и француском“, рекла је Нинковић.

Тања Ђаковић, помоћник министра за културу је истакла да ово министарство годинама подржава "Дучићеве вечери поезије" као једну од најзначајнијих културних манифестација у Републици Српској.

Она је додала да је основни задатак свих нас да чувамо нашу књижевну културну баштину, као дио нашег националног и културног идентитета.

„Министарство просвејте и културе је управо на том задатку ове године организовало кампању читајмо заједно, а један од шест великана које смо промовисали у кампањи је управо Јован Дучић. Оно што је заиста важно је да, као што Бањалука и Крајина славе Кочића да на исти начин славе и Дучића, али и обрнуто да Требиње и Херцеговина славе Кочића“, истакла је Ђаковић.

Она је навела да је вечерашња изложба посебно значајна, јер је ријеч о изузетно вриједном легату једног од наших највећих књижевника.

„Сљедећа фаза, када је у питању ова изложба јесте да се легат Јована Дучића дигитализује  и да се на тај начин трајно сачува, али и приближи јавности, поготово млађим генерацијама да знају и чувају нашу непроцјењиву културну баштину“, закључила је Ђаковић.

IMG_6245.JPG (167 KB)

Отварајући изложбу, Слађана Скочајић, замјеник градоначелника Требиња је истакла да се нада да ће Град Требиње и Министарство просвјете и културе РС и у наредном периоду реализовати још много значајних пројеката из области културе.

„Хвала што Град Требиње држе на мјесту које овај град заслужује. Част је рећи да смо из Требиња, јер нас људи, гдје год да одемо, препознају по Јовану Дучићу. Привилегија је бити данас на овом мјесту, испред Дучићевих дјела, посебно ове године, када се обиљежава 20 година од повратка посмртних остатака нашег великог пјесника“, навела је Скочајић.

Скупштина општине Требиње је 2004. године, на приједлог Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, прогласила библиотеку Јована Дучића покретним културним добром од великог значаја за Српску.