Филмом „Буре барута“ у коме глуме овогодишњи добитници „Златног платана“  Воја Брајовић и Ана Софреновић, у Требињу вечерас завшава осми Требиње филм фестивал.

tff.jpg (136 KB)

На Фестивалу европског и медитеранског филма у пет дана приказано 20 дугометражних, краткометражних и документарних филмова.

„Мислим да оваквим манифестацијама показујемо да, уз придржавање прописаних мјера,  културни живот може да се одвија. Требињска публика је и ове године показала да и поред актуелне епидемиолошке ситуације радо прима глумце и доживљава их као своје“, оцијенио је умјетнички директор Фестивала Пеђа Милојевић.

Редитељка филма „Груди“ Марија Перовић је истакла да јој је драго што учествује на оваквом филмском фестивалу, а да је Требиње изузетно мјесто за снимање, јер - гдје год се камера окрене - постоји кадар.

„Требиње би било диван град за снимање неког грађанског филма који припада једној епохи. Било би добро да овај град посјећује више филмских екипа. Град је мали, локације за снимање су близу, а Требиње има значајна глумачка имена. Све су то разлози због којих би могао да се претовори у озбиљан 'филмски објекат',  мјесто које спаја различите просторе и културе“, навела је она.

Доминик Џексон редитељ филма „Полар“ каже да је срећан што је, и поред свих административних проблема због вируса корона, стигао на Требиње филм фестивал.

„Све се исплатило што сам урадио да би дошао у Требиње на овакав фестивал, гдје је приказано неколико јако добрих филмова из различитх земаља“, оцијенио је Џексон.

Требиње филм фестивал  и ове године је окупио редитеље, глумце и филмске раднике из Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Велике Британије.