preobrazenje (3).JPG (188 KB)

Прослава крсне славе града и саборног храма Светог преображења Господњег настављена је вечерас празничним богослужењем у саборном храму, које су служили владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, викарни епископ митрополита црногорско-приморског Методије и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, уз саслужење свештенства и монаштва неше епархије.

Предвођена архијерејима, свечана литија - у којој је био и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, те бројне званице из јавног живота Републике Српске и региона - прошла је улицама града до Трга слободе, гдје је на споменику Херојима за слободу служен помен свим пострадалим у ослободилачким ратовима српског народа, након чега је епископ Димитрије упутио славску честитку Требињцима.

preobrazenje (2).JPG (152 KB)

preobrazenje (5).JPG (212 KB)

„До нас је да се отворимо за благослов спасења, однос са богом је сарадња, синергија, од бога је благодет, а од нас је труд и напор да очистимо срце, да оно постане огледало за самога Христа. Онда ће и овај празник да има смисао“, поручио је окупљенима владика Димитрије.

Подсјећајући на тешка искушења нашег народа и односа међу нама, владика је рекао да љубав према богу увијек треба да се доказује љубавном пажњом једних према другима. Ми морамо пазити једни на друге, посебно када су овакви празници, да се тога сјећамо. Треба да једни друге погледамо без предрасуда, једноставно, непосредно, без злобе, као што дјеца нама прилазе отворено и чистог срца. Тако да знамо да никад не можемо бити ослобођени наше одговорности за ближње. Ми дјелима морамо да покажемо да смо хришћани“, поручио је епископ захумско-херцеговачки и приморски.

preobrazenje (4).JPG (228 KB)

preobrazenje (1).JPG (188 KB)

preobrazenje.JPG (229 KB)

preobrazenje (10).JPG (173 KB)

Прослава крсне славе града и саборног храма завршава се концертом на градском тргу македонске пјевачице Kалиопи.