У Требињу је вечерас почео 3. Српски филозофски симпозијум - СОФОС, у организацији Српског филозофског друштва, а под покровитељством Града Требиња, а тема овогодишњег скупа је „Нација и проблем идентитета“.

sofos.JPG (158 KB)

Према ријечима проф. др Александра Лукића, предсједника програмског и научног одбора Српског филозофског симпозијума - Требиње, као домаћин СОФОС-а, већ традиционално постаје мјесто сусрета филозофа српског културног простора.

„Главна порука нашег скупа јесте управо - афирмација јединства српског културог простора“, истакао је Лукић.

Он је казао да ће ове године симпозијум окупити 35 учесника - из Србије, Републике Српске и Црне Горе, а као „он лајн“ гости међу излагачима биће и филозофи из Русије и Грчке.

„Оно што је важно јесте да се број учесника из године у годину повећава и да све више филозофа жели да буде дио скупа у Требињу, што је знак да је симпозијум на неки начин већ обезбиједио своје мјесто у српској култури. Теме које обрађује су свакако важне за филозофију - али једнако значајне и за нацију, државу, друштво и културу уопште“, казао је Лукић.

sofos-2.JPG (211 KB)

Он је додао да ће као трајна вриједност и својеврсна задужбина филозофских сусрета у Требињу - бити зборник презентованих радова, какав је већ штампан са прошлогодишњег скупа и биће представљен током овогодишњег симпозијума.

За замјеницу градоначелника Требиња Слађану Скочајић, Требиње је имало велику срећу и част да буде домаћин скупа оваквог формата.

„Овогодишња тема – 'Нација и проблем идентитета', као и претходне двије, говори у прилог чињеници да смо угостили врло озбиљну групу научника који се баве брижљиво одабраним и актуелним темама за нас и духовних простор из којег долазе“, поручила је Скочајић.

Она је подсјетила да је први симпозијум одржан 2018. године на тему „Филозофија и слобода“, док је тема наредног била је „Шта је граница?“.

Симпозијум, који се одржава у Музеју Херцеговине, трајаће до 28. јуна, сви учесници имаће прилику да представе своја виђења задате теме, а на крају је планирана генерална дебата.