dijabetes-trebinje.jpg (182 KB)

Удружење дијабетичара и осталих заинтересованих лица Требиње сутра и 14. новембра обиљежиће Свјетски дан борбе против дијабетеса.

Сутра у 13.00 часова у биоскопу Културног центра Требиње биће приказан документарни филм „Сигуран испод дуге“ - дирљива прича о животу дјечака са дијабетесом и проблемима са којима се суочава његова породица од момента успостављања дијагнозе.

„Све кадрове из филма снимила је мајка и остали чланови породице у периоду од 2001. до 2016. године. Примарни циљ пројекције је да покажемо колико је захтијеван и тежак свакодневни живот обољелих од дијабетеса, али и да охрабримо пацијенте и њихове ближње да је успјешно лијечење и држање болести под контролом могуће“, кажу у Удружењу дијабетичара и осталих заинтересованих лица Требиње.

Спонзор пројекције филма је компанија „Новонордиск“.

 

Осми требињски крос против дијабетеса

Традиционална манифестација - 8. Требињски крос против дијабетеса биће одржана прекосутра, 14. новембра.

Старт је предвиђен код Његошевог споменика, а рута иде поред Маркета, преко моста на Требишњици, поред хотела Леотар, те преко каменог моста назад до Трга слободе.

У организацији кажу да крос има циљ да интегрише обољеле од дијабетеса у друштво и подстакне све грађане и друштвене организације на заједничку борбу против ове болести, као и да промовише здрав начин живота - важан у превенцији и лијечењу дијабетеса.

„Свим учесницима мјериће се шећер у крви прије почетка и након трке како би се указало на важност вјежбе за добру регулацију шећера. У кросу ће учествовати дјеца обољела од дијабетеса - најмлађи чланови нашег удружења, затим дјеца из три основне школе, чланови Атлетског клуба 'Леотар', активисти Црвеног крста Требиње, наставници физичког васпитања, ученици Медицинске школе, волонтери Удружења дијабетичара и остали заинтересовани грађани“, напомињу у удружењу.

Почетак кроса је у 10:30.

Након проглашења побједника и додјеле диплома, на Тргу ће се бити организована акција мјерења шећера у крви грађанима, који ће бити у прилици и да се о свом здрављу посавјетују са љекарима Дома здравља и Болнице Требиње.

Покровитељ 8. Требињског кроса против дијабетеса је Град Требиње.