Удружење грађана „Нада“ Требиње учествује у глобалном пројекту „Race for the Cure“ , трка/шетња за обољеле од карцинома дојке, који се одржава по 12. пут у 130 градова Европе.

IMG_5931.JPG (189 KB)

„У  складу са епидемиолошком ситуацијом у свијету и нашој земљи, пројекат ове године није одржан на уобичајен начин - покренута је глобална дигитална платформа на 20 свјетских језика, на којој се људи широм Еуропе и свијета повезују кроз онлине регистрацију. Учешћем у дигиталној “Race for the Cure”, која ће бити одржана од данас до 27.  септембра у 23 града БиХ, грађани помажу особама обољелим од карцинома дојке кроз прикупљање потребних средстава и у подизање свијести јавности о овом обољењу“, објаснила је Ковиљка Комненовић, предсједник Удружења грађана „Нада“.

Она је додала да су прикупљена средства од изузетног значаја, с обзиром да сваке године у Европи буде дијагностификовано 500.000 нових случајева обољења од карцинома дојке, а 130.000 особа, нажалост, изгуби живот.

Др Љубица Миљановић, онколог у Болници Требиње каже да се у свијету биљежи пораст обољелих уопште од карцинома, али и карцинома дојке. Сваки трећи мушкарац, односно свака четврта жена оболијева од ове подмукле болести а карцином дојке је најчешћи, зато се истиче значај превентивних прегледа.

„У прошлој години је у Републици Српској обољело 570 жена, а пораст је евидентиран и у нашем граду, зато је неопходно отварање онколошког одјељења, које би радило 24 сата. Ми сада функционишемо на нивоу дневне болнице и надам се да ће се изградњом новог Клиничког центра побољшати услови за лијечење свих обољелих од карцинома. Свака осма жена оболијева од карцинома дојке, што значи да је ова болест на првом мјесту“, казала је др Миљановић.

Кроз донације или уплату симболичне регистрације од 10КМ на платформи www.raceforthecure.eu постајете дио дигиталне заједнице, подижете свијест о карциному дојке и доприносите да се и у овим тешким временима одржи „Race for the Cure“ у Босни и Херцеговини те наставе бројне активности превенције болести и подршке обољелим женама.