ТРЕБИЊЕ │ На Факултету за производњу и менаџмент Требиње данас је почела дводневна конференција „Савремени математички проблеми“, која је посвећена дугогодишњем просвјетном и научном раднику Универзитета у Источном Сарајеву, професору доктору Миленку Пикули.

Конференција је окупила научнике из региона и свијета, а како је најављено, биће представљено педесетак научних радова из разних области математике.

Професор Душан Јокановић, декан Факултета за производњу и менаџмент, који је домаћин конференције - изражава задовољство поводом организовања конференције.

„Овдје је већ 70 професора универзитета и ова конференција претендује да буде начуни скуп од највећег националног интереса, са међународним учешћем“, каже Јокановић.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је истакао важност организовања оваквих и сличних конференција имајући, како каже, планирани почетак рада модерне истраживачке станице у згради основне школе у Згоњеву, фондацији Риста и Трифуна Петровића из Београда, који су своју имовину завјештали основној школи у Згоњеву.

„Ова конференција и уопште Друштво математичара за нас су од велике важности јер кроз истраживачку станицу у Згоњеву планирамо да направимо математичку секцију која ће окупљати младе и талентоване математичаре”, каже Петровић.

Дугогодишњи професор математике и научни радник Миленко Пикула, коме је и посвећена ова конференција, рекао је да је веома емотивно примио вијест о организовању конференције посвећене управо њему.

„Кад су ме питали гдје би волио да ова конференција буде одржана, рекао сам у Требињу јер сам Херцеговац који је провео радни вијек у Сарајеву, Источном Сарајеву и Ужицу, али срце ме везало за Требиње“, рекао је професор Пикула.

Организатори Друштво математичара РС, Град Требиње, Министарство науке и технологије и катедра за математику Универзитета у Источном Сарајеву.

Р.М.