На Међународном сајму иновација, одржаном у пољском граду Катовице, требињски иноватори Драган Спаић и Борко Бабаљ освојили су златну и сребрну медаљу.

Спаићу је припала златна медаља за изум „термос кошница“, а Бабаљу је прво представљање новог изума – „воћног напитка за отапање глутена“ донијело сребрну медаљу.

„Термос кошница“ је, како наводе из Удружења иноватора источне Херцеговине, по свој прилици, најнаграђиванији изум у Босни и Херцеговини.

За непуних годину дана, до сада је овјенчана златним медаљама на сајмовима у РС, Сјеверној Македонији, Њемачкој и Хрватској, те бронзаним одличјима у Кини и Турској, а проглашена је и за најбољу технолошку иновацију РС за прошлу годину.

„Иако је 'термос кошница' награђена на бројним свјетским сајмовима прошле године, освојено признање је нова потврда квалитета нашег рада и вјетар у леђа за наш пројектни тим да и даље наставимо реализацију нашег иновације“, каже за Радио Требиње Спаић, додајући да га радује успјех његовог колеге, дугогодишњег иноватора Борка Бабаља.

Наводи да је покренута и нулта серија „термос кошница“ и да расте интересовања међу пчеларима за оваквим видом кошница.

„Покренули смо нулту серију наше термос кошнице, 100 комада смо дистрибуисали заинтересовним пчеларима, од којих нам пристижу бројне ријечћи хвале, што нам је изузетно драго. Надам се да ће ова медаља значити и нову тржишну вриједност наше термос кошнице и да ће захтјеви за њом на тржишту постати већи, како бисмо могли кренути у озбиљнију производњу“, истиче млади иноватор.

Велики успјех у Катовицама постигао је и Борко Бабаљ, с обзиром да је његова иновација тек представљена стручној јавности.

„Воћни напитак за отапање глутена је састављен од комада воћа и сока и употребљава се одмах након оброка. Чисти уста, ждријело и цријева и спречава негативна утицај глутена на организам корисника“, појашњава Бабаљ.

На сајму иновација у Катовицама иноваторима из БИХ припало је укупно шест медаља.

У наредном броју најзначајнијег часописа за иновације, развој и технологију на Балкану „ИРТ 3000“ биће објављен стручни текст о термос кошници, а раније је објављен и стручни приказ изума Борба Бабаља о „џепној пепељари-муштикли“.

Ово су први текстови у овом часопису о иноваторима са подручја БиХ.

Бабаљ је позван и на стручни скуп најбољих иноватора Балкана у Порторож, што је, како истиче, нарочита част за сваког иноватора.

В.М.