srednjoskolski centar trebinje.jpg (148 KB)

Требињски гимназијалци су снимили филм „Владо“ који је посвећен Владу Круљу из села Поцрња и осталим страдалим на Капавици за вријеме НДХ, 8. јуна 1941. године.

Према ријечима Веселинке Кулаш, професора српског језика и књижевности у Гимназији „Јован Дучић“, ово је комбинација играног филма и свједочења.

„То је школски пројекат који је настао као резултат иницијативе Републичког педагошког завода, да се обиљеже дани сјећања на страдале. У средишту је тема страдања која није нимало лака за средњошколце, требало јој је прићи веома пажљиво али је у исто вријеме изузетно захтјевна“, објаснила је Кулаш.

Она је додала да су се ученици веома добро снашли.

„Ја сам имала част да боравим на семинару у Свјетском центру за изучавање холокауста у Јерусалиму па смо аспекте њихове педагошке философије прихватили и примјенили. Ученици су били максимално ангажовани и подстакнута је њихова осјетљивост за тако тешке теме“, додала је проф. Кулаш.

Романа Рогановић, ученик четвртог разреда Гимназије „Јован Дучић“ каже да је велико искуство и врло емотивно било радити на овом пројекту.

„Драгo ми је да сам имала прилику да радим на овом пројекту и стварању филма. Само причање о тако тешкој теми носи одређену одговорност. Прича је о страдању али и о животу, тако да ми је било драго да сам имала могућност да будем наратор“, казала је Романа.

Филм ће бити приказан данас у 19 часова у биоскопској сали Културног центра.

У реализацији су учествовали ученици Гимназије „Јован Дучић“ из Требиња: Романа Рогановић, Војислав Елез, Марко Мирдиња, Зоја Перовић, Јелена Ђерковић и Милица Илић; Катарина Јанковић из Музичке школе Требиње.