pu-pres.jpg (143 KB)

Из области злоупотребе опојних дрога, на подручју које оперативно покрива ПУ Требиње,  у протеклом мјесецу евидентирано је укупно 13 случајева од чега два кривична дјела „Неовлашћена производња и промет опојних дрога“, што представља  повећање за 100 %  - потврдио је на данашњој конференцији за новинаре, Бојан Дабић, начелник Сектора криминалистичке полиције Требиње и објаснио да су за сада поднесена два извјештаја против два лица Окружном јавном тужилаштву.

„У првом случају, Полицијска станица Берковићи у сарадњи са Сектором криминалистичке полиције, поднијела је извјештај против два држављанина Републике Хрватске,  који су предати у даљу надлежност Окружном јавном тужиоцу у Требињу. Приликом претреса возила које су користили, пронађено је укупно девет килограма опојне дроге марихуане. У другом случају, полицијски службеници нашег сектора, радећи по плану акције „Плантажа“  пронашли су на подручју Требиња засад од 57 стабљика који има морфолошке карактеристике индијске конопље. Наши инспектори интезивно раде на расвјетљавању овог кривичног дјела, а након документовања у потпуности даћемо више информација“, казао је Дабић.

Такође, он је додао да је у августу евидентирано и 11 прекршаја из области злоупотребе опојних дрога.

„Један је по Закону о спријечавању и сузбијању злоупотребе опојних дрога и десет прекршаја по Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске. Из области кривичних дјела привредног криминалитета од стране Полицијских станица Требиње и Љубиње,  евидентирана су два кривична дјела „Недозвољена трговина“. За ова дјела су поднесена два извјештаја против два лица Окружном јавном тужилаштву у Требињу“, истакао је он и подјетио да је укупно одузето 5.616  паклица разних врста цигарета без акцизне маркице“, закључује Дабић.

Стање безбједности задовољавајуће

На подручју које оперативно покрива ПУ Требиње, стање безбједности је задовољавајуће – оцијенио је Синиша Лакета, начелник ове управе. Он је истакао да је у протеклом периоду, требињска полиција предузела низ активности које су дале  резултат смањења броја саобраћајних незгода, кривичних дјела а у дијелу питања Јавног реда и мира, активности су биле усмјерене на уочавање и документовање прекршаја који се односе на малољетничку популацију и  послуживање алкохола лицима у очигледно пијаном стању и душевно обољелим лицима.

„Оно што је веома битно је што су дјеца кренула у школу и приоритет је да нам се дјеца безбједно крећу на улицама и да сви заједно имамо свјест о овој одговорности. И у наредном периоду ћемо имати низ активности које ће бити усмјерене на безбједност саобраћаја.  Забрињавајућа је чињеница да поред свих предавања, кажњавања, говора о овој теми, опет постоје возачи који управљају аутомобилом под дејством алкохола. Тако да опет користим прилику да их позовем да се придржавају прописа и  да пијани не сједају за волан ради безбједности свих нас“, казао је Лакета и додао да ће у наредном периоду, на подручју Требиња сагледати и стање саобраћајне инфраструктуре и заједно са надлежним одјељењем  из Градске управе тражити ријешења за оне улице које не одговарају капацитету фреквенције саобраћаја.

Петар Козјак, начелник Сектора полиције Требиње је представио статистику о стању јавног реда и мира у протеклом мјесецу.

„16 прекршаја против јавног реда и мира  је почињено у Требињу, 7  на подручју Гацка, пет у Невесињу, три у Љубињу , два у Билећи и један на Берковићима. У посматраном периоду није било евидентирано нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, гдје је учествовало пет и више лица. У овим нарушавањима укупно је учествовало 35 лица и то 32 мушкарца и три жене. Највећи број прекршаја су починила лица од 30-40 година старости. Сила је употребљена шест пута, више за четири у односу на исти мјесец претходне године“, закључио је Козјак.