unnamed-1.jpg (205 KB)

У биоскопској сали Културног центра Требиње вечерас је премијерно приказан документарно-играни филм „Карађорђе од Херцеговине“ Ратомира Мијановића - о посљедњим данима војводе Луке Вукаловића у Херцеговини и његовом егзилу у Царску Русију.

Режисер филма Ратомир Мијановић каже да је идеја за снимање овог филма присутна одавно.

„Историја нас учи да је лик војводе Луке Вукаловића поприлично запостављен у српској историји. На филму смо радили неких годину и по, снимали смо на аутентичним локацијама широм Херцеговине тако да смо задовољни како је све испало, уз напомену да смо на располагању имали врло мала финансијска средства, али мислим да смо урадили добар посао. Пројекције су уговорене по цијелој источној Херцеговини, постоји интересовање и то је оно што нас посебно радује“, додао је Мијановић.

Лазар Амбулија, коме је повјерена улога чувеног херцеговачког војводе истакао је да је Лука Вукаловић иза себе оставио велико дјело, те да је неправедно запостављен у српској историји.

„Велики Карађорђе водио је устанке девет година и његов лик је свима познат, а војвода Лука је водио устанке 10 година а о њему се мало и пише и зна. Он је у једним опанцима почео и завршио устанак, код њега је све било посвећено српству и слободи свога народа“, навео је Амбулија.

Сценарио је рађен по дјелу Радована Ждрала „Херцеговачка рапсодија“, роману-хроници о устанцима у Херцеговини против Турака 1852-1878. године.

Познатог књижевника и дипломату Љубомира Ненадовића у филму тумачи Бојан Нинковић.

У филму учествују и народни гуслари: Рајко Милојевић, Небојша Милановић, Југослав Илић, Милан Атељевић, Радован Лечић, Владан Перовић, Павле Брњош, Здравко Ковач и Срђан Вукаловић.

Наратори у овом остварењу су Ратомир Мијановић и Зоран Гргуревић, сниматељ и монтажер је Мирослав Мики Пударић, а директор филма је Драган Мијовић.

Филм је сниман у организацији Гусларског друштва „Војвода Недељко Видаковић“, уз финансијску помоћ Града Требиња.