Трговински рат између Кине и САД неће се завршити скоро и довешће до трзавица између двије државе током наредних 20 година, сматра оснивач корпорације "Алибаба" Џек Ма.

- У епохи технолошке револуције у процесу развоја кинеско-америчких односа, трговинске трзавице су неизбјежне. Неће скоро престати, ни кроз неколико мјесеци, чак ни кроз двије године. Треба да будемо спремни на то да се њихове посљедице одуже на наредних 20 година - изјавио је предсједник Савјета директора кинеске компаније.

Према ријечима Џека Ма, посљедице тог конфликта ће се највише одразити на мали и средњи бизнис. Он је навео да би спас за компаније које су лидери у својим секторима могле да буду иновационе методе управе и модернизација.

Подсјетимо, САД су средином ове године увеле тарифе од 25 одсто на кинеске производе, вриједне 50 милијарди долара, на шта је Кина одговорила тако што је оцаринила америчке увозне производе у вриједности од 60 милијарди. Сада се САД спремају да са 10 одсто оцарине кинеску робу широке потрошње вриједну 200 милијарди долара, а од 1. јануара идуће године тарифе ће бити подигнуте на 25 одсто. Кина је одмах одговорила најавом "одмазде".

Агенције