Уз присуство многобројних вјерника, данас је у требињском селу Главска прослављена слава цркве, Пренос моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана.

Сваке године на овај празник, код цркве Светог Стефана окупи се вјерни народ из Главске и околних мјеста да у радости прослави данашњи празник.

На славу цркве, осим мјештана, дођу и пријатељи из других села и црквених одбора. На данашњи празник, Свету литургију је служио надлежни парох отац Борис Бандука.

По завршеном богослужењу, уз здравицу, све присутне поздравио је предсједник црквеног одбора Главска, Славко Милишић.

Слави цркве у Главској присуствовали су и градоначелник Требиња Лука Петровић, директор Болнице Требиње Борислав Грубач и директор Аграрног фонда Веселин Дутина.

Петровић је рекао да ће се град Требиње активније укључити у рјешавање бројних проблема Срба са простора општине Равно.

"Град Требиње ће убудуће све више помагати Србе на овом подручју, а посебно оне који хоће да обнове своје куће, цркве и гробља", истакао је Петровић.

Он је истакао да ће све могућности које грађани Требиња могу да користе кроз програме Аграрног фонда, убудуће моћи користити и Срби који данас живе на овом подручју, и који покушавају да у врло тешким условима остваре своју егзистенцију.

О ЦРKВИ У ГЛАВСKОЈ

 

Стара црква своје оснивање веже за средњи вијек и властелинску породицу Старчић, која се у историјској литератури помиње 1427. године.

Црква је у прошлости страдала и обнављана, као и гробље и село. У рату од 1991. до 1995., црква и гробље у Главској су оскрнављени од стране регуларне Хрватске војске, која је 1992. извршила агресију на општину Требиње уз систематска пљачкања и паљења српских кућа, скрнављења и минирања православних гробља и цркава.

Послије рата, мјештани Главске су без основних услова за живот и рад, ипак, успјели да обнове живот у овом селу. Обновљена је црква и већина споменика у сеоском гробљу, док обнова кућа још траје.

Људи се баве, углавном, земљорадњом и сваки дан су у свом селу.

Милан Путица