najava-projekcija-dokumentarnog-filma-garavice-kct-8-1200x800.jpg (266 KB)

Вечерас је у биоскопу Културног центра Требиње приказан документарни филм „Гаравице”, аутора Драгана Радовића који говори о једном од највећих стратишта српског народа код Бихаћа, али и другим стратиштима у том дијелу Крајине током Другог свјетског рата.

Аутор Радовић је рекао да је рад на филму трајао претходне три године, прикупљено је више од три хиљаде докумената и интервјуисано двадесет седам свједока.

„Оно што је урађено у претходне три године истраживања умногоме превазилази један документарни филм зато што је прикупљено мноштво докумената из бројних архива, који су до сада непознати јавности и нису нигдје били објављени. Велики посао је био и пронаћи стратишта српског народа у Бихаћкој крајини која су остала забачена и заборављена”, казао је Радовић.

Професор историје Дејан Шкриван сматра да је наша обавеза да успоставимо културу сјећања, а то се постиже управо пројекцијом оваквих филмова и писањем историјских романа:

„Размјере и бруталност тих злочина сваког разумног наводе на питање зашто су се десили и шта можемо урадити да се они више не дешавају. Крајем рата наше жртве су по други пут осуђене на заборав, а и заборав је злочин. Филм ‘Гаравице’, који говори о нашим жртвама, један је од начина да их отргнемо од заборава”.

Пројекцију документарног филма „Гаравице” организовали су Задужбина Кнез Мирослав Хумски, фондација „Заборављени коријени” и Културни центар Требиње.