IMG_20200115_21322.jpg (167 KB)

Индијанка Амбер Џонс Kинг из племена Чироки, која је због љубави према Требињцу Илији Глоговцу узела православну вјеру и носила име Јована, прва је Индијанка која је сахрањена на мјесном гробљу у селу Моско, код Требиња, одакле потиче и њен супруг.

Јована, која је по професији била академски сликар, сахрањена је у близини сеоске цркве у Моску, на којој је прије неколико година осликала иконостас, па јој је и жеља била да је сахране управо у овом гробљу, поред цркве за коју је била посебно везана.

"Kолико је до краја живота остала заљубљена у свога Илију, толико је вољела и његово село, гдје су обнављали породичну кућу, али јој се није испунила жеља да преселе у њу да живе јер је смрт прекинула њихове радове на обнови куће", кажу мјештани Моска.

Јована - Амбер, која је уз Илију завољела православну вјеру и херцеговачку народну традицију, на глави је увијек носила капу заврату, која је неизоставни дио херцеговачке народне ношње, али је стари Херцеговци и Црногорци носе и као дио свакодневног одијевања.

Kолико је ова занимљива жена вољела Херцеговину потврдила је и чињеница да је, по сопственој жељи и жељи свог супруга Илије, сахрањена у херцеговачкој народној ношњи, по свим православним обичајима, уз опијело локалног свештеника.

Индијанка и Херцеговац су се упознали у Њу Орлеансу, гдје је Јована радила као професор историје умјетности, а Илија је био поморац, и од тада се нису раздвајали.

Вољела је да каже како је њен народ веома сличан херцеговачком, јер Чироки Индијанци имају пркос и понос сличан херцеговачком, па јој није било ни тешко да се прилагоди Илији и да с њим досели у Херцег Нови, гдје су саградили кућу.

Kрстила се 2001. године у цетињском манастиру, за који су Глоговци такође били посебно везани, па је, поред Илијиног презимена Глоговац, које је одмах након удаје прихватила, већ готово двије деценије носила и српско име Јована.