Filozofi 1.jpg (136 KB)

У организацији Српског филозофског друштва, а под покровитељством Града Требиња, у Музеју Херцеговине је вечерас отворен Српски филозофски симпозијум који ће трајати до 26. јуна.

Симпозијум се у Требињу одржава по пети пут, након што је 2018. године одржан први симпозијум на тему „Филозофија и слобода“. Требиње на овај начин постаје центар гдје ће се и ове године окупити преко 20 еминентних научника који ће говорити о важним питањима, која немају само апстрактни смисао, него важност у животном, државном и политичком смислу.

Предсједник програмског и научног одбора Српског филозофског симпозијума Александар Лукић казао је да је тема овогодишњег симпозијума „Појам зла и његове манифестације“.

„Веома сам срећан што смо по пети пут овдје у Требињу и што је ова идеја добро примљена и надам се да ће тако бити и у будућности. На симпозијуму учествује 18 филозофа из Србије, Републике Српске и  Црне Горе, а аутори из Грчке и Русије ће нам се обратити путем видео везе. На тај начин се остварује оно што овај скуп у основи афирмише а то је јединство српског културног и духовног простора у наше три земље“, рекао је Лукић.

Професор Јован Бабић истакао је да је општа тема свих скупова слобода.

„Ми смо почели са општим питањем слободе, па смо прешли на оно што је артикулише то је граница, говорили смо и о патриотизму у доба короне, сад се бавимо манифестацијом зла. Град Требиње је изванредан домаћин и наша сарадња је од почетка јако добра. Ова манифестација у Сремским Карловцима траје још од 1994. године и покушаћемо тај континуитет одржавања манифестације да задржимо и у Требињу“, објаснио је Бабић.

Јавна трибина заказана је за сутра, са почетком у 19 часова у дворишту Музеја.

Filozofi 2.jpg (152 KB)