20221206_171157.jpg (316 KB)

Нова стална поставка Музеја Херцеговине у Требињу – виртуелни обилазак аустроугарских утврђења која је реализована у оквиру пројекта „Interreg ADRION EMOUNDERGROUNDS“ вечерас је свечано отворена у овој културној установи.

Овај пројекат ће помоћу модерне технологије посјетиоцима представити аустроугарско насљеђе на подручју Требиња. Посјетиоци ће уз помоћ VR (virtual reality) опреме и интерактивног садржаја имати прилику да сазнају нешто више о аустроугарским утврђењима око Требиња и у самом граду.

Ранко Биберџић, координтор за планирање и развој у Развојној агеницији Града Требиња „ТРЕДЕА“, која је партнер у овом пројекту, рекао је да се пројекат, који је трајао скоро три године, бави културним насљеђем односно аустроугарским утврђењима у граду која се настоје валоризовати.

„Вечерас је пуштена у рад технолошка мултимедијална интерактивна инсталација, која укључује постављање три интеративна тотема, опрему за кориштење презентација и садржаја, а све то везано за презентовање традиција аустроугарских утврђења, посебно оних која имају подземне просторије“, истакао је Биберџић.

Он је додао да је ријеч о креирању новог туристичког производа у нашем граду.

„Наше тврђаве у Требињу су прилично запуштене и недоступне, тражили смо начин да те тврђаве приближимо посјетиоцима, грађанима и туристима уз кориштење модерних технологија“, навео је Биберџић.

20221206_171207.jpg (306 KB)

Ивана Грујић, директор Музеја Херцеговине је казала да су утврђења око Требиња у лошем стању, а захваљујући Планинарском друштву и Спелеолошком друштву из Требиња путеви до њих се одржавају.

„Утврђења би требало ставити под заштиту, да буду заштићена као прва категорија заштите, односно да не постоји могућност да било ко изводи радове уколико не долази до ревитализације појединог утврђења. Тај хоризонт и визура Требиња која се добија при погледу са неког од утврђења чини град још јединственијим у Републици Српској“, истакла је Грујић.

Она је напоменула да у Требињу највећи број архитектонског насљеђа потиче из аустроугарског периода.

„Овај пројекат има за циљ да омогући виртуелну посјету у поједина утврђења која имају подземне просторије. И то је само путоказ којима се пружа могућност туристима да најприје виртуелно посјете утврђења, а онда и са водичем обиђу. Трећи корак коме се надам је да ће доћи до ревитализације појединих утврђења, у смислу да добију неку другу намјену угоститељско-туристичку што се ради у свијету“, навела је Грујић.

Дражен Бошковић, замјеник градоначелника Требиња је истакао да је овај пројекат важан ради креирања нових туристичких садржаја, унапређења квалитета туристичке понуде у нашем граду.

„Све са циљем како би привукли што већи број нових туриста, али да се и локално становништво боље упозна са нашим богатим културно-историјским насљеђем и да то преносимо на наредне генерације", рекао је Бошковић.

Он је додао да се овај пројекат уклапа у Стратегију развоја туризма Града Требиња за период 2020-2030. година.

"Управо смо кроз једну од мјера планирали дигитализацију културно-историјског насљеђа, аустоугарских утврђења и самим тим некако испуњавамо све што смо дефинисали кроз ту стратегију и чему тежимо јесте остварење наше визије да Требиње буде најпожељнији мали град на западном Балкану до 2030. године“, казао је Бошковић.

Укупна вриједност пројекта, који финансира Европска унија, је више од 2,6 милиона евра од чега Граду Требињу припада 150.000 евра, при чему је дужан да обезбиједи 15 одсто тих средстава.

Пројекат је реализовало 10 партнера из седам различитих држава јадранско-јонске регије.

20221206_181921.jpg (341 KB)

Након отварања нове сталне поставке, одржана је промоција књиге „Аустроугарске утврде у Босни и Херцеговини“, аутора Мануела Мартиновића.

Ова занимљива књига доноси бројне војне, историјске и грађевинске детаље о војним објектима које је Аустроугарска монархија градила на подручју Босне и Херцеговине од 1878. до 1918. године.

Мануел Мартиновић, аутор монографије је навео да је књига настала након 23 године истраживања тих објеката, а задњих осам година је прикупљао грађу по архивима.

„Има добро очуваних, неке су у јако лошем стању, а неке су избрисане са лица земље. Врло мало их је проглашено као национални споменици и сматрам да на том плану надлежни би требали порадити у оба ентитета. Требиње заузима трећину монографије и јако је интересантно за истраживање. Требиње има познату Страч тврђаву са челичним куполама. И од четири појаса Билећа-Требиње-Мостар-Сарајево, једино Требиње има два прстена и добро је сачуван и јако репрезентативан на европском нивоу“, истакао је Мартиновић.