Kultura na frontu 1(1).jpg (1015 KB)

У Народној библиотеци Требиње вечерас је отворена изложба "Kултура на фронту - Kултура Републике Српске у периоду од 1992. до 1995. године", ауторки Милијане Бојић и Сузане Пешевић Стојановић, библиотекара у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Аутор изложбе Милијана Бојић рекла је да је ова изложба настала поводом 30 година од стварања Републике Српске, те да представља преглед културних догађаја у периоду 1992-1995 године.

"Kористили смо за ову изложбу дневну штампу и часописе, и овдје се на 23 Форекса налазе најзначајнији догађаји из тог периода", рекла је Бојићева.

Она је истакла да је Народна библиотека Требиње у том периоду радила у тешким условима, али је опстала и данас је позната установа.

Изложба доприноси ширењу знања о историји настанка Српске и о томе шта се дешавало српском народу у том периоду, што је од великог значаја за будуће генерације.

Ова изложба показује и да је, упркос свему и свима, српски народ успијевао да ствара и да се духовно "не угаси".

Циљ је и да се покаже да није постојала само умјетност са тематиком рата него да је она универзална, те да је могуће стварати изузетна дјела са оптимистичним или "неутралним" темама и у ратно вријеме.

Kultura na frontu(1).jpg (971 KB)

Изложбу је отворила начелник Одјељења за културу града Требиња Слађана Скочајић која је рекла да је у периоду рата у граду живјела духовност и култура.

"Велике поруке су настајале у ратним временима, као што је поема `Јама` која је написана 1942. године, која је била поклич, а не позив на рат", рекла је Скочајићева.