У оквиру четврте међународне ликовне колоније “Коло”, синоћ је у Музеју Херцеговине отворена ретроспективна изложба слика под називом “Анатомија митологије” Лојзеа Калиншека, сликара и ликовног педагога из Словеније.

“Ове слике представљају пресјек мог стварања у посљедњих 20 година. Митологија ми пуно значи у истраживању умјетности. Од школске, модерне умјетности ја сам пошао уназад у антику и открио је”, каже Калиншек.

Архаични цртеж, земљане боје, маштовитост представа печат су ауторовог израза.

Више од 40 изложених радова рађено је техником акрил на папиру, која је, како признаје, њему нарочито блиска.

“Са овом техником сам 'на ти'. Лакша је и за транспорт од акрила на платну. Свиђа ми се ова техника, мислим да своје емоције могу боље пренијети него на платну”, појашњава словеначки сликар.

Пред нама, у Дучићевој сали, међу античким артефактима, искрсавају слике Адама и Еве, Медеје, Афродите, Одисеја, Пенелопе, симболи јабуке и плодности.

“Моје слике су се дивно уклопиле у овај ентеријер. Почаствован сам што су управо овдје изложене, међу експонатима који су стари неколико хиљада година”, каже Калиншек.

Своје стварање, које је настајало од Словеније до Кине, Индије и Хаитија, назива магијским експресионизмом.

Требињем и Требињцима је одушевљен.

“Први пут сам овдје, дивно се осјећам у Требињу, као у рају. Људи су добри и отворени. Сачувајте овај град и његову природу”, поручио је Калиншек, који је до сада имао више од 80 самосталних и око двије стотине групних изложби широм свијета.

Изложбу је отворио Миомир Мишо Вемић, академски сликар из Никшића, Лојзеов дугогодишњи пријатељ.

“Фасцинирао ме спој Лојзових слика и ентеријер Дучићевих експоната, његове слике као да су из земље изникле, невјероватна је његова метафизика, фигурација која одише патином. Поносан сам што сам Лојзеов пријатељ, његова ликовност је обогатила ову колонију”, истакао је Вемић.

Хуманитарна аукција слика

У оквиру колоније “Коло”, вечерас ће у Музеју Херцеговине бити одржана аукција слика учесника колоније, а сав приход намијењен је помоћи у лијечењу обољелог дјечака Матије Дармановића из Требиња.

Аукција почиње у 20 часова, а сат касније концерт ће одржати требињска рок група “Кругови у житу”.

У раду колоније учествује 26 ликовних умјетника из БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Сјеверне Македоније, Бугарске, Француске и Шпаније, који ће стварати у инспиративном амбијенту Музеја Херцеговине до суботе, 8. јуна, када ће заједничком изложбом представити своја дјела настала на вишедневном креативном дружењу.

В.М.