IMG-21f61dac7ea323bddbeb03b57972fef1-V.jpg (170 KB)

Поводом Свјетског дана здраве хране, који се обиљежава 16. октобра, у Основној школи „Јован Јовановић Змај“ припремили су бројне специјалитете направљене од здравих, домаћих производа, а све у циљу подизања свијести о значају здраве исхране.

Учитељица Горица Шкоро, један од организатора ове акције казала је да су за све ученике, родитеље и наставнике припремили штанд са здравом храном.

„Поред штанда се налази кутија, гдје сви који желе могу оставити симболичан приход, а од прикупљених средстава биће купљено воће за дјецу наше школе која су у изолацији. Због епидемиолошке ситуације, ове године смо скромније обиљежили овај догађај, али ће ускоро бити готова изградња наше љетње учионице, у којој ћемо организовати ову, али и низ других активности. Акценат је стављен на здрав доручак и ми апелујемо да дјеца прије почетка наставе обавезно доручкују, како би у школу дошла пуна снаге и енергије. Скренули смо им пажњу на то колико је здрава исхрана битна за правилан раст и развој, јер како кажемо здравље на уста улази“, рекла је Шкоро.

IMG-c23ff290c65586d9262401341566cf3f-V.jpg (139 KB)

Нађа Јокановић, ученица четвртог разреда ове школе са мамом је припремила кашу од боровница и поручила колико је битна здрава исхрана.

„У кашу смо ставиле боровнице са Озрена, овсену кашу и мало меда, а ја иначе за доручак једем овакве каше. Важно је да се здраво хранимо, да једемо воће, поврће, месо јер нам то помаже да живимо лијепо и да немамо проблема“, истакла је Нађа.

Такође ученици четвртог разреда Петар Попара, Емилија Шегрт, Иван Петровић и Петра Пајић казали су да се здраво хране, али понекад воле да воће и поврће замијене редом чоколаде и кесицом чипса.

„Данас обиљежавамо Дан здраве хране и донијели смо грожђе, мандарине, колач са вишњама и бројне друге здраве намирнице. Здрава храна нам помаже да се не дебљамо  и да будемо јачи“, поручили су они.

Павле Ћоровић и Анастасија Анђелић, ученици петог разреда, такође су са својим родитељима припремили здраве оброке и донијели у школу, како би се почастили са другарима.

„Хранити се здраво значи да једемо воће и поврће, да уносимо више витамина. Понекад поједемо и нешто нездраво, али у умјереним количинама“, додали су Павле и Анђела.

IMG-3fee4f84ae07f234ef508279b30a3dc3-V.jpg (207 KB)