20210902_122835.jpg (219 KB)

Игуман манастира Житомисић, отац Данило је био гост новог издања емисије „У сретање празнику“.

Он је подсјетио на то како се у овој светињи реаговало на самом почетку пандемије.

„Ми смо имали задатак како да заштитимо и себе и друге људе, али не само од корона вируса већ и од духовних и психолошких посљедица. Пратили смо одлуке Kризног штаба. Морали смо показати грађанску дужност и на тај начин пружити примјер људима – да не можемо доносити властите судове и мишљења јер они не могу бити изнад струке“, казао је игуман Данило.

Он истиче да се на свим литургијама и службама сви монаси и свештеници моле да се заустави ова пандемија, да људи који  су обољели се изљече као и за велику снагу љекарима и медицинским радницима који све ово вријеме дају све од себе да помогну  обољелима.

„Много људи је умрло од овог вируса. У једном тренутку је пола нашег села било заражено. Ни мене није поштеђела ова болест али срећом нисам имао веће посљедице. Свакако, то је једно тешко стање и људи који то нису преживјели или немају неког ко је прошао кроз то, врло често знају рећи да не вјерују у вирус или да није страшан. То јесте страшна болест. А ми смо одговорни за наш живот јер живот је Божији дар. Чувамо га тако што и као у свакој другој болести приступамо љекарима и слушамо њихове савјете“, наглашава отац Данило.

Разговарала Сунчица Пешић.