У посљедња 24 часа у Републици Српској регистровано је 76 нових случајева вируса корона.

korona-3.jpg (95 KB)

Укупно је тестирано 506 узорака, а регистрован је и један смртни случај.

Ради се о 43 мушке и 33 женске особе, од којих је 10 млађе, 56 средње и 10 особа старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта 11 особа је из Бањалуке, девет из Зворника, по пет особа је из Бијељине и Прњавора, по четири особе из Градишке, Мркоњић Града, Рогатице и Хан Пијеска, по три особе су из Источне Илиџе, Котор Вароша, Лакташа, Фоче и Челинца, по двије су из Језера, Пала и Приједора и по једна особа је из Братунца, Источног Старог Града, Кнежева, Козарске Дубице, Осмака, Рудог, Сокоца, Сребренице и Угљевика.

Од почетка епидемије, у периоду од 4. марта до данас, у Републици Српској на вирус корона тестирано је укупно 52.365 лица.

Инфекција је потврђена код 5.136 лица, од којих је 2.760 (53,74 одсто) опорављено.

У наведеном периоду, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављена су 183 смртна случаја од ковида 19.

Укупан број хоспитализованих у Републици Српској је 280, у Универзитетском клиничком центру Републике Српске 75, а у oпштим болницама 205.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно je 4.097 особa, а надзор је завршен код 43.509 особа.

В.д. директора Института за јавно здравство Српске Бранислав Зељковић рекао је да је погоршана епидемилошка ситуација, те апеловао на грађане да се придржавају свих препоручених мјера.

Докторица Јела Аћимовић, епидемилог у Институту за јавно здравство, рекла је да Република Српска од 1. јула биљежи раст броја заражених и погоршану епидемилошку ситуацију.

Примјетан пад броја позитивних у односу на број тестова

У Републици Српској примјетан је пад броја позитивних лица у односу на број тестова, саопштено је из Института за јавно здравство Српске.

Постоји довољан број тестова. Сада је потребно наставити тај тренд опадања - речено је на конференцији за медије ентитетског Института за јавно здравство.

Вршилац дужности директора Бранислав Зељковић рекао је да Институт и даље препоручује четири мјере, а то су физичка дистанца, ношење заштитних маски, лична хигијена и дезинфекција.

Он је додао да су, када је ријеч о вирусу корона, приватна дружења и даље проблем, те нагласио да је епидемиолошка ситуација у Српској и даље неповољна.

Зељковић: Дефинитивно нећемо имати наставу као до сада

Школска година на онај начин који смо до сада имали неће моћи да се одвија дефинитивно, али одлазак ученика у школу ће се у одређеном сегменту десити, рекао је Бранислав Зељковић, в.д. директора Института за јавно здравство РС.

Додао је да ће обим и начин на који ће се ученици вратити у школске клупе овај Институт дефинисати заједно са Министарством просвјете и културе РС.