ТРЕБИЊЕ │ У Требињу  је данас почела друга Зимска школа физике, која је окупила око 40 средњошколаца из цијеле РС.

Према ријечима Доброслава Слијепечевића, требињског професора физике и члана Друштва физичара источне Херцеговине, до 18. јануара средњошколци ће се бавити теоријом, рјешавањем практичних проблема, али и лабораторијским вјежбама, за које многе школе немају довољно опреме.

„Покушаћемо да дођемо до неких нових резултата и обрадимо их“, истакао је Слијепчевић.

Предсједник Скупштине града Требиње Драгослав Бањак каже  да су овакви пројекти допуна редовном наставном плану и програму и омогућују ученицима знатно креативнији рад.

„Средњошколци на овај начин успијевају да сазнају основе научног истраживања, што је суштина савременог образовања. Наш образовани систем још има недостатка у организацији наставе и ово је добра допуна. Ученици овако развијају и критичко мишљење које је потребно савременом човјеку и из тог разлога градска управа ће увијек помагати такве пројекте“, истакао је Бањак.

Николина Роган из Требиња већ је другу годину на Зимској школи физике, а каже да се одлучила да поново учествује, пошто је прошле године научила неке нове ствари, а физика је интересује, јер јој омогућава да спозна свијет на начин на који жели.

Филип Кукавчић стигао је из Прњавора, а истиче да је физику заволио тек у средњој школи, када је озбиљније приступио тој науци.

„Надам се да ћу употпунити знање, а посебно је значајна практична настава, јер у мојој школи нема прилику за вјежбе и друге врсте практичне наставе“, истакао је он.

Предавачи су, поред професора из Требиња, и Милко Бабић, савјетник за физику у  Републичком педагошком заводу и Винка Марјановић, професор физике из Зворника.

Организатори  Зимске школе физике су Град Требиње и Републички педагошки завод РС у сарадњи са Друштвом физичара источне Херцеговине, а уз помоћ Гимназије „Јован Дучић“ и Факултета за производњу и менаџмент Требиње.

Д.Ч.