ТРЕБИЊЕ │ У галерији Културног центра Требиње вечерас је отворена изложба селектованих радова са 10. EX–YU конкурса за графику.

Требињски љубитељи умјетности у наредних петнаетак дана имаће прилику да погледају више од сто радова са јубиларног конкурса из 2017. године, који одражавају актуелне умјетничке токове у области графичке умјетности на подручју бивше Југославије.

Академски сликар и аутор конкурса Наташа Бркић каже да је овај пројекат покренула 2007. године, под покровитељством Високе туристичке школе из Београда, како би универзални језик умјетности као мост поново повезао просторе бивше Југославије.

На конкурс је у његових десет година приспјело више од 1.800 радова преко 700 умјетника из 60 градова некадашње заједничке земље.

„Створили смо  једну нову културну манифестацију и били десет година веома досљедњи принципима овог конкурса – а то су велике награде, веома строг жири састављен увијек од еминентних стручњака - историчара умјетности и графичара и  каталаог који је увијек пратио изложбу“, истакла је она.

Посебно је значајно што овај конкурс, додаје Бркићева, уз већ потврђене и реномиране умјетнике укључио и студенте графике из свих средина бивше Југославије.

„Тако да су студенти у ових десет година имали прилику да се упознају са радом и својих колега из других центара и њихових професора, да се са њима такмиче и са њима излажу“, казала је Бркић.

Уредник изложбе, доц. др Владимир Парежанин са Архитектонског факултета Универзитета у Београду, каже да му је жеља била да овом значајном изложбом у свој град доведе, представи и афирмише умјетничке вриједности региона.

Иако по вокацији архитекта и теоретичар, како каже, посљедњих година „гостује“ у области графике и умјетности, те му је вечерас изузетна част али и одговорност - прилика да уређује изложбу „која велича рад, преданост и ентузијазам и слави умјетност и стваралаштво“.

Уз радове са 10. EX–YU конкурса за графику на изложби су представљене и графике Гордане Петровић, редовног професора на Факултету примењених уметности из Београда и њених сарадника Иване Флегер и Николе Радосављевића.

Изложбу је отворио начелник Одјељења за друштвене дјелатности Града Требиња Зоран Милошевић.

Р.С.