ТРЕБИЊЕ │ У Требиње се данас одржава други Фестивал физике у организацији Друштва физичара источне Херцеговине.

Манифестација чији је циљ да кроз практичну и занимљиву физику популаризује ову науку међу младима почео је на Факултету за производњу и менаџмент предавањем др Милана Пантића, из департмана за физику из Новог Сада, који је говорио о актуелним проблемима физике и астрофизике у 21. вијеку.

За Пантића је физика кључна наука и дио опште културе, без које није могуће ни замислити живот у нашем вијеку.

„Продори које је физика учинила у 21. вијеку толико су значајни за ову цивилизацију и ми физичари се хвалимо, али је стварно тако, да смо одредили ток цивилизације. Ви знате да је Други свјетски рат завршен бацањем атомске бомбе. И она је један од продуката рада физичара. Са друге стране, атомска енергија, без које се не може живјети. Без електронике, ласера, такође. Све су то продукти које су физичари створили. Данас не можете медицину замислити без дијагностике и физичарских метода“, каже професор др Пантић.

Др Љубиша Нешић из департмана за физику из Ниша од 13 до 14 часова одржаће предавање на тему „У царству ума Стивена Хокинга“.

„Стивен Хокинг је недавно преминуо и због тога је врло важно поменути неке његове главне резултате, с обзиром на то да се ради о једном изузетном научнику, блиставог ума, који је због тога што је био физички хендикепиран, додатно развио своје психичке способности. А онда су те неке његове идеје веома нестандардне и необичне“, објаснио је Нешић.

Ови фестивали су од изузетног значаја за младе људе јер у нашем образовању смо више сконцентрисани на теорију него на праксу, а овдје могу видјети неке практичне ствари – истакао је Ненад Грковић, испред Друштва физичара.

„На примјер, прошле године када смо први пут организовали један овакав фестивал, ученик који је био тек солидан из Физике дошао је на фестивал након тога се промијенио. Постао је одличан ученик и из Физике и из Математике. Тако да бих ја препоручио свим родитељима, ученицима да дођу јер је битно само да се заинтересују а касније ће им све лако ићи. Физика је интересантна, само то треба приближити и ово је један од начина на који то можемо да постигнемо“, каже Грковић.

Од 17 до 20 часова у Дому младих одржаће се демонстрациони огледи из физике, а након тога организовано је посматрање телескопом небеских тијела.

Други Фестивал физике помогли су Градска управа Требиње, Гимназија „Јован Дучић“, Факултет за производњу и менаџмент и Основна школа „Вук Караџић“.

С.П.