Srn2021-10-15_140821_3.jpg (102 KB)

У Требињу је данас постхумно додељено 46 одликовања за борце из Требиња и Билеће  који су дали животе за очување  Републике Српске у протеклом Одбрамбено- отаџбинском рату.

Градоначелник  Требиња Мирко Ћурић и  начелник Билеће Веселин Вујовић,  те  изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин одликовања су уручили члановима породица страдалих бораца.

У обраћању присутнима, градоначелник Требиња Мирко Ћурић је казао да жртва свих погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата не блиједи, већ је она из дана у дан све узвишенија и све јаснија- јер да није било њих, морамо се упитати , гдје бисмо били ми данас, гдје би била наша дјеца, којој би се култури повиновали и које би нове вриједности морали да прихватимо.

Srn2021-10-15_140821_2.jpg (95 KB)

„Али смо захваљујући онима којима је слобода била узвишенији идеал од сопственог живота данас овдје на овом мјесту , гдје уручујемо одликовања за 46 најхрабријих , чија је проливена крв у темељима Републике Српске. Зато је Република Српска наша светиња, наше хтјење и аманет, према жртви ових људи. Само породице погинулих и сами Бог знају колико су свака мајка, супруга, сестра, брат, син и кћерка пролили суза за својим рођеним и само они знају како су издржали све ове године обилазећи њихове вјечне куће и палећи тамјан и свијеће за покој јуначке душе.“, истакао је у обраћању градоначелник Требиња.

Изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин је навео да је данашњим чином Република Српска још једном изразила захвалност породицама погинулих, као и поштовање жртви коју су наши хероји дали за оно што данас имамо, што зовемо Република Српска, што зовемо слобода.

„Истина да је овај процес потрајао  али према плану предсједнице Републике Српске  у наредној години ће свим породицама погинулих бити постхумно додјељена одликовања. Има ли икакава светија дужност од поштовања оних који су дали животе за нашу републику. Данас имамо обавезу више него икад да бранимо вриједности за које су ови људи дали најважнији дар, а то је свој живот.“, казао је изасланик предсједника који је додао да је тачно да нису ријешени сви проблеми попут проблема запослења све дјеце погинулих бораца и да Република Српска ће са додатним напором се потрудити да их ријеши.

За Борику Мркајић која је у рату изгубила супруга ово признање значи много.

„Kада је погинуо остала сам са два сина, који су тада имали 14 и осам година. Сада су одрасли људи који су завршили факултете и раде. Хвала свима на овим одликовањима, можда мало касно али ето да кажем ипак никад није касно.“, казала је Мркајић.

Тежак дан и за Сену Мрковић која је одликовање преузела за супруга, који је живот дао за Републику Српску.

„Након 30 година, есхумација и деложација, свега коначно да се и овај орден  деси. Његова дјеца су имала пет и осам година, сада су одрасли људи.“, рекла је она.

Перо Вукаловић, испред Градске борачке организације Требиње је навео да му је част што присуствује додјели одликовања људима који су дали животе за Републику Српску.

„Својим животима су спријечили разарање нашег града, Херцеговине, спријечили нова вјешала под Платанима и пуњење јама у нашој регији.“, казао је он и подсјетио да има још дјеце погинулих бораца која нису нашла запослење.

Srn2021-10-15_140821_0.jpg (124 KB)

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, у 2021. години, а поводом Видовдана , крсне славе Војске Републике Српске  и 15. септембра, Дана погинулих и несталих у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске, одликовала је 396 погинулих бораца Војске Републике Српске, Медаљом заслуга за народ.