БЕРКОВИЋИ │ Фирма "Кремнице", у коју је уложен домаћи и кинески капитал, већ шест година блокове архитектонско-грађевинског камена из Каменолома у Дабрици код Берковића, извози у Кину.

Радна мјеста, у нимало лаком занимању, нашло је тридесет пет радника, углавном мјештана. У овој години планирају нова запошљавања и повећање извоза.

Најмање пет година, и инвестирање више милиона марака, потребно је да најквалитенији блокови почињу доносити зараду.

"И ове године намјеравамо да цјелокупну производњу извеземо, јер је тамо боља цијена, код нас има скепсе према овом камену", каже Маринко Пуљић, директор "Кремнице" д.о.о. Берковићи.

У једном од највећих каменолома у БиХ, свим временским условима одолијева тридесет пет радника, све три националности. Незванично, најниже зараде, веће су од хиљаду марака.

" Највећи проблем је зима, хладноћа,љети је одлично,задовољан платом", навео је радник Неђо Буквић.

"Од великог значаја за нас овдје, који су упослени, имамо неку егзистенцију", каже радник Рајко Рупар.

У овој години посао би требало да добије још пет радника. Организација производње је сложена.

"Треба задовољити квалитет, купце и власнике, тешко је ускладити, али успијевамо", истакоа је пословођа Ивица Пуљић.

У извоз одлази тек десет одсто експлоатисане сировине.

Ови блокови ускоро би требало да се нађу на путу за Кину. Само у прошлој години, извезено је око 2 300 метара кубних камена.У овој години планиран је извоз око 4 500 метара кубних.

Поред задржавања становништва и приохода од концесије, Општина настоји да створи бренд.

"У будућем времену ћемо тражити модел да се изврше детаљна истраживања, помагати инвеститорима у смислу инфраструктуре", рекао је замјеник начелника Општине Берковићи, Бојан Самарџић.

Запослени признају да један проблем не могу да ријеше.

" Имамо доста момака, ја бих позвао цуре да се не боје изабрати рударе,ово је момачки посао", истакао је директор "Кремнице" д.о.о. Берковићи, Маринко Пуљић.

Нестабилно снабдијевање каменолома струјом, за сада је нерјешиво. Пуљић очекује и подршку институција у бржем рјешавању административних захтјева.

РТРС