IMG_9701.jpg (72 KB)

Књижевно удружење „Сусрет“ из Требиња, у сарадњи са Културним центром, организовало је књижевни сусрет са Маријом Јефтимијевић Михајловић, књижевним критичарем и есејистом из Косовске Митровице.

Публици је предствљена монографија Марије Јефтимијевић Михајловић „Знамења и значења“, књига књижевно-критичких студија и огледа о српској књижевности Косова и Метохије. У средишту истраживања је књижевност стварана на српском језику на подручју КиМ од двадесетих година прошлог вијека – када је на пољу књижевности активно дјеловао Григорије Божовић, па до друге деценије 21. вијека, када се појављују нови аутори.

„То су огледи о српским књижевницима са простора Косова и Метохије који су стварали током прошлог вијека, а укључени су и аутори који сада живе и стварају на простору КиМ. На тај начин потврђују да српска култура и даље траје, као што опстаје и српски народ у данашње време упркос свим тешким условима и околностима у којима се налази“, појаснила је ауторка.

Марија Јефтимијевић Михајловић сматра да је књижевност стварана на Косову и Метохији дуго била маргинализована и да се о њој често говорило као о „регионалној књижевности“.

„У суштини, то је нешто што је нуклеус, што је језгро српске културе уопште. Тај термин ‘регионална књижевност’ више је био условљен политичким идеологијама и струјањима током прошлог вијека, да би постепено дошло до буђења националне свести и до тога да ми схватимо да је реч о важном матичном току српске књижевности, да никако није реч о маргиналној књижевности као што се, нажалост, деценијама раније представљала“, додала је Јефтимијевић Михајловић.

IMG_9647.jpg (96 KB)

Књижевно вече водила је Милана Бабић, професор српског језика и књижевности, која је нагласила да је ово тематско вече посвећено посвећено Косову у сваком смислу ријечи – очувању, традицији, историји и поезији.

„Ово вече није само промоција и прича о критичарима, романописцима, пјесницима, него и прича о историји Косова, о нашој традицији и уједно наш мали допринос цјелокупној борби српског народа за очување Косова и Метохије“, истакла је Милана Бабић.

Рецитатори Милица Макитан, Ксенија Нинковић, Вук Јанковић, Вук Глоговац, Павле Пажин и Кристина Ћорлука казивали су стихове посвећене Косову, а сплет пјесама извеле су и чланице хора „Света Анастасија Српска”.