20200924_101631.jpg (129 KB)

У Требињу је данас почела дводневна едукација наставног особља из требињске регије у препознавању даровитисти, талента и креативности дјеце и омладине у вишим разредима основних школа.

Едукације за наставно особље води доцент на Филозофском факултету у Бањалуци Милица Дробац Павићевић, која је истакла да ће се путем едукације наставницима и учитељима настојати приближити концепт даровитости и талента.

Она је додала да је циљ едукације да се разбију митови које наставници имају, да доведу у питање своје увјерење и претпоставке о даровитој дјеци и да о томе добију научна сазнања.

„Потребно успоставити механизам раног препознавања изврсности, али и механизам подршке њиховом даљем развоју. Након едукације наставници ће извршити идентификацију даровитих ученика, а након тога слиједи евалуацијски састанак и округли сто са привредницима“, казала је Дробац Павићевић.

Едукација је организована у оквиру пројекта "Вријеме је за надарене, талентоване и изврсне младе", који реализује Центар за развој младих и заједнице "Перпетуум мобиле".

Извршни директор Центра за развој младих и заједнице "Перпетуум мобиле" Илија Трнинић рекао је да тренутно у Српској не постоје посебни програми препознавања талентоване и надарене дјеце те њихово усмјеравање на даља усавршавања, као ни програми који оспособљавају наставнике да препознају даровитости код ученика.

"Овај пројекат представља подухват систематски организованог приступа креирања методологије и модалитета едукације наставног особља у препознавању даровите дјеце и омладине у вишим разредима основних школа", нагласио је Трнинић.

Он је рекао да се едукацијом, усвајањем и примјеном методологије и модалитета препознавања даровите дјеце ствара нуклеус који је примјењив и на друге регије и школе.

Трнинић је истакао да је пројектом планирано да се 18 наставника из основних школа требињске регије оспособи за рано препознавање и идентификацију изврсних у различитим областима.

Пројекат је у складу и доприноси реализацији Омладинске политике Републике Српске 2016-2020. у области „Изврсност“.