12962518_10209005681360424_244301450_o

ТРЕБИЊЕ │ За двадесетак требињских винара чланова Удружења „ВИНОС“, данас су у оквиру ИПА пројекта прекограничне сарадње између Требиња и Пљеваља, под називом  „Пљеваљски сир и вино из Херцеговине“ додијељени сертификати ИСО стандарда.

Начелник за Одјељења привреду и друштвене дјелатности у Градској управи Зоран Милошевић каже да је циљ овог пројекта постизање ефикасније пољопривредне производње у Требињу и Пљевљима. 12957217_10209005678160344_1869955681_n

„Наш циљ је да све винарије добију сертификате. Пољопривреда добија на замаху и ми се надамо да ће ови сертификати допринијети  привредном развоју Требиња, јер са собом носе и промоцију града на међународном тржишту“, истиче Милошевић.

Требињски винар Јово Марић, каже да је додјелом ових сертификата данас завршена прва фаза пројекта, како би, идући према ЕУ, требињски винари усаглашавали прописе и имали адекватне услове у својим винаријама за плсаман и продају вина у иностранство.

Огњен Скочајић, координатор пројекта „Пљеваљски сир и вино из Херцеговине“ каже да након ове фазе слиједе активности на промоцији требињских винарија. „Пред нама је пут у Италију и завршетак овог посла, како би делегација ЕУ била задовољна, а ми имали прилику да конкуришемо за неке нове пројекте који ће винарима више помоћи.“

Он додаје да се у неком од наредних пројеката може очекивати географска заштита херцеговачких вина. „ Ово је на неки начин одскочна даска у том смјеру али морамо разговарати са винарима и на основу њихових приједлога дефинисати захтјеве и потребе и аплицирати за друге пројекте“, наводи Скочајић.

Осим сертификата, требињским винарима данас су додијељене пунилица и етикетирка за унапријеђење производње, као и софтвери за праћење процеса производње, а обуку у раду са најсавременијим технологијама обавили су гости из Италије.

М.Б.