ТРЕБИЊЕ │ Премијер РС Радован Вишковић је рекао је у Требињу  да ће извођач радова на изградњи свих преосталих објеката  ХЕ Дабар бити познат до јуна, када ће се моћи кренути  у реализацију тог пројекта.

„Расписан је међународни тендер, а са новом управом ЕРС смо одлучили да убрзамо процедуре, поштујући законске оквире.Након реализације овог пројекта енергетски сектор постаје значајан на овом простору,  имаће довљно енергије за извоз, од чега ћемо  сви имати  користи, раст запослености, просјечних плата,  БДП, а  спољнотрговински дефицит ће се смањивати“, навео је он.

Вишковић је додао да ће се на овај начин у значајној мјери контролисати воде  у Горњим хоризонтима, регулисати  могуће поплаве и омогућити  Хидроелектранама на Требишњици скоро  50 одсто већу производњу.

„ХЕ Дубровник  због јануарске хаварије не ради,  а оно што је битно да се што скорије добије информација од ХЕП кад очекују да Дубровник  буде на  мрежи,  како би се регулисале акумулације Требишњице и спремно дочекали љето. Не смијемо за сада гомилати воду Требишњице, јер не знамо кад ће ХЕ Дубровник у погон. Kад добијемо одговор од Елекропривреде Хрватске планове ћемо прилагодили,  везано и за хидроакумулације и ремонте у термоелектранама“, истакао је Вишковић.

Он је најавио да ће врло брзо бити расписан и тендер око Бук- Бијеле и проведена  процедура са Србијом око електране  Фоча – Паунци.

Вишковић је рекао да су  нетачне информације да Влада РС одустаје од изградње аутопута Бањалука -  Приједор.

„Рекао сам да само са Kинезима водимо преговоре да изградимо аутопут од Добој – Бијељина,  јер је то први приоритет Владе РС. Ниједног момента нећемо раскинути уговор за аутопут према Приједору,  него ће он бити на чекању и то је сљедећа фаза. Приједор ће добити аутопут, али ће морати сачекати да се изгради аутопут према Србији“, истакао је премијер Српске.

Д.Ч.