Поводом новог црногорског закона о слободи вјероисповијести, у Херцег Новом је и синоћ након молебана одржана протестна литија од цркве Светог Спаса на Топлој до храма Светог Архангела Михаила у Старом граду, а међу бесједницима пред храмом био је и некадашњи требињски имам, данас предсједник Исламске заједнице Црне Горе за Будву и Боку ефендија Хусеин Хоџић.

Imam-HN-1080x675.jpg (107 KB)

Како преноси Радио Херцег Нови, ефендија је поздравивши скуп са  „Мир Божији, Христос се роди!“ окупљенима поручио - да говори у своје лично и име вјерника који га подржавају, да православне подржава на њиховом праведном путу и протесту, те да чувају вјеру и да је не дају низашта.

- Питаћете се зашто сам овдје, одговарам да сам овдје што ме Бог вјечни позва да будем на помоћи брату и комшији... Овдје сам и по исказу давног, древног Марка Миљанова који рече „чојство и јунаштво је бранити другачијег од себе“ а ми смо мало другачији међусобно и ја сам ради тога и дошао, браћо моја драга. Учење моје вјере је да комшију и брата не смијем запустити, да му морам помоћи, да му се одазовем кад ме год позове“, казао је ефендија Хоџић, поручивши да су  Срби и Црногорци ријетки народ који памти добро које му неко учини, неће заборавити и неће изневјерити.

На скупу је, преноси Радио Херцег Нови, јер се добро мора добрим враћати – казао је ефендија захваливши „Општини Требиње и Српској православној цркви, господину Амфилохију јер су посебно они у вријеме подношења грађевинске дозволе за градњу Центра исламског у Кумбору били ти који су до тада дали највише новца и пригода“, више – како је додао - него његови муслимани и легитимна Исламска заједница у Црној Гори.

Свој долазак на протестну литију ефендија Хоџић је образложио и дивним примјерима из прошлости, међусобног суживота и толеранције, попут случаја муслимана Иса Махмутовића, који је дао отказ одбивши да учествује у рушењу Његошеве капеле на Цетињу јер – како је казао властима - у светињу не дира, те ковача из Фоче, православца, који није хтио да чекић спусти на наковањ кад би чуо мујезина да не би узнемирио звуке езана.

- Нама и данас такви требају, Исо, овај поштени човјек...- поручио је ефендија Хоџић и истакао да је вечерас у Херцег Новом и да покаже да подржава православне на њиховом праведном путу и протесту.

-Тако и треба за вјеру дати све, а вјеру не дати низашто! Подсјећам на ријечи патријарха Иринеја /да је црква изузетно расположена да шири добре односе са муслиманима на Балкану, посебно са Бошњацима/ и надам се да ћемо развијати повјерење јер сви смо ми на неки начин угрожени, као што се ово сада надвило над Српску православну цркву. Закон о слободи вјероисповјести, тако је назван, а ја видим само једну неозбиљну лакрдију у самом називу јер ко је тај који има право да између нас вјерника и Бога одређује хоће ли бити слобода или неслобода. Бог је рекао слобода и то је то!... Имовина је овдје мање битна, чувајте вјеру. Биће имовине, а биће и компромиса - казао је ефендија Хоџић.