Снажан вјетар у Требињу синоћ је рушио стабла и ломио гране, и на појединим привредним објектима нанио је велику штету.

Од удара, потпуно је страдао новоизграђени пластеник у расаднику медитеранског и другог биља, у власништву Центра за газдовање кршом.

Удари вјетра достизали су брзину шездесет пет километара на час. Kонструкција намјенског пластеника, површине око хиљаду квадратних метара, са инсталираном електронском опремом, искидана је или је деформисана, а дијелови разбацани.

"Ми смо упорно упозоравали да је Херцеговина подручје изложено јаким ударима вјетра. Знали смо да се треба обратити пажња приликом рада тих конструкција", рекао је Бранко Тасовац, директор Центра за газдовање кршом.

Пластеник је изграђен у оквиру посебно пројекта, вриједности око два милиона марака, у чијем финансирању учествују Министарство пољопривреде, Шуме Српске, ИПА пројекат и Центар за газдовање кршем. Прије седам дана убачене су прве саднице.

"Ми смо у припремној фази пробне производње, међутим, ноћас се десила катастрофа", истакла је Јована Петијевић, руководилац расадника.

Према првим процјенама, штета на пластенику износи око 200 хиљада марака. На употребу је предат Центру за газдовање кршем, у новембру.

"Инсистрираћемо на томе код извођача радова, пошто је пластеник у гарантном року, да се што прије санира, и да кренемо са нашом производњом", додао је Тасовац.

Удари вјетра преполовили су и стабло бора, у Градском парку.

"Дежурне службе су на терену и раде на уклањању, поред тога, имали смо мањих штета, палих грана, али ништа значајно", навео је Недељко Ламбета, директор ЈП Комунално Требиње.

Вјетар је ломио и мање гране. Срећна околност је што се све дешавало у касним ноћним часовима, када на улицама није било пролазника.

РТРС