ТРЕБИЊЕ │ Владе Републике Српске и Србије ће учинити све да на вријеме почне прва фаза изградње Духовног центра у селу Мркоњићи, родном мјесту Светог Василија Тврдошког и Острошког.

Ово је данас, након презентације идејног рјешења изградње Духовног центра у Мркоњићима, која је одржана у оквиру  шестог симпосиона „Теологија у јавној сфери“, рекао Радован Вишковић, премијер Републике Српске.

Вишковић је навео да му је драго да Влада Српске, на чијем је челу, може  дати свој допринос у изградњи овог комплекса.

„Осјећам понос што сам на позицији предсједника Владе, који ће учинити све да овај комплекс буде завршен“, рекао је Вишковић.

Он је навео да ће ускоро у Бањалуци  бити одржана заједничка сједница Влада Српске и Србије и да ће једно од питања о којима ће разговарати бити изградња Духовног комплекса у Мркоњићима.

Марко Рикало, начелник Одјељења за просторно уређење Града Требиња је навео да ће наредних дана бити расписан тендер за изградњу Духовног центра у Мркоњићима.

Можемо рећи да је ово један од великих дана за наш народ јер ћемо поред тога што ћемо указати велику част нашем заштитнику, овдје направити и једно језгро за развој нашег народа, како у духовном смислу тако и у свјетовном, јер ћемо реализацијом овога великог ходочасничког мјеста сигурно подићи и развој Поповог поља, села Мркоњићи и читавог града“, навео је Рикало.

У оквиру Духовног центра у Мркоњићима, у складу са духовном традицијом и црквеним градитељством, биће изграђен комплекс објеката уз цркву Светог Василија, видиковац са пратећим објектима, који ће се налазити изнад саме цркве и Парохијски дом који ће бити изграђен на мјесту старе школе.Биће изграђено и велико прилазно црквено двориште, а  поред цркве Светог Николе биће изграђена  палионица за свијеће.

Д.Р.