Srn2024-6-16_1452632_5.jpg (438 KB)

Новообновљени храм Светог архангела Михаила у Трновом Долу код Билеће у коме се, према предању, причестила војска војводе Влатка Вуковића прије одласка у бој на Kосово, освештао је данас Његово преосвештенство епископ захумско-херцговачки и приморски Димитрије и пожелио да се овдје народ окупља.

Владика Димитрије служио је Свету архијерејску литургију у присуству многобројног народа из Билеће и осталих херцеговачких општина, који су дошли да присуствују свечаном чину у храму који потиче из 14. вијека и од великог је историјског и духовног значаја за Билећу, Херцеговину и српски народ.

За обнову храма, који има посебан значај за Билећу, Херцеговину и цијелу Републику Српску, уложено је више од 100.000 KМ уз мноштво добровољних акција различитих хуманитарних организација, општине, добротвотра и донатора из цијеле Херцеговине и шире.

Владика Димитрије истакао је у бесједи да је од обнове храма важније то да ова светиња представља мјесто сусрета са живим Богом, по чијим заповијестима сви треба да да живе и имају међусобну братску љубав једни према другима.

Владика је пожелио да се на том светом мјесто у будућности настави живот и да постане манастир, да се у њему окупља народ, подсјетивши да се ту причестила војска прије одласка на Kосовски бој.

Он је истакао да је у сабрању, слози и љубави Билећана и свих других обновљена светиња, а да се тиме испунило много више јер су се обновиле везе међу људима, дух заједништва.

Вјернцима је поручио да се потруде да проживе хришћанским животом и једни са другима, да свако нађе смисао, љубав и центар живота, да једни другима добро да мисле и пазе једни на друге.

Гријеху се, истакао је владика Димитрије, не треба давати и никад не губити наду већ увијек постављати нови почетак.

Свечаности су присуствовали и начелници општина Билећа и Гацко Веселин Вујовић и Огњен Милинковић, бројно свештенство, директор Центра за друштвено-политичка истраживања Владе Републике Српске Душан Павловић и остали гости.

Билећки свештеник Бранко Kалаба истакао је да храм, који је осамдесетих година прошлог вијека био обрастао у шибље, сада доживљава васкрсење и уздизање, чиме се воља Божија показала кроз вољу и љубав људи који су уложили у обнову да би се и даље ту окупљали.

Отац Kалаба је рекао да ће се код те светиње и убудуће одржавати црквено-народни предвидовдански сабор, а предвиђено је и да се ту подигне конак и манастирско здање.

Kум храма, свештеник Александар Грчић, на чију иницијативу је започела обнова, захвалио је свима на помоћи да би поново васкрсла та светиња.

Представник одбора за обнову храма Бранислав Вуковић рекао је да је у обнови храма учествовало више око 500 људи из сваке општине Херцеговине и захвалио појединцима и организацијама који су помогли и донирали средства, попут чланова Хуманитарне организације "Свети Вукашин", билећке Омладинске организације "Језерине", Фондација "Хришћани за Хришћане".

Послије литургије одржан је богат културно-умјетнички програм у част предвидовданског саборовања.

Обнова храма Светог архангела Михаила у Трновом долу код Билеће почела је прије двије године са благословом Епархије захумско-херцеговачке и приморске и у том периоду завршена је његова унутрашња и спољна обнова и уређена околина храма.

Храм Светог архангела Михаила у Трновом Долу код Билеће потиче из 14. вијека и проглашен је за национални споменик БиХ.

Храм се налази у непосредној близини магистралног пута Билећа-Гацко у Трновом Долу код Билеће.