Први пут послије 213 година, крст Светог Петра Цетињског напустио је село Лучиће и у рукама владике захумско херцеговачког и приморског Димитрија у литији кренуо пут Херцег Новог, до цркве Вазнесења Господњег на Топлој.

sutorina-litija-1.jpg (44 KB)

Како пише Радио Херцег Нови, литија из Суторине потом се упутила у манастир Савину, гдје су се састале литије са пет страна а на хиљаде грађана Херцег Новог и вечерас поручило - да не прихватају усвојени Закон о слободи вјероисповјести.

Владика захумско-херцеговачки и приморски поручио је Новљанима да читава Херцеговина гледа у Црну Гору, у њихову вјеру и љубав - и чудом се чуди, те да је тај огањ и свјетлост коју сви осјећамо у срцима  - и велика одговорност да останемо достојни те свјетлости.

„Данас смо овдје из Суторине, из Епархије захумско-херцеговачке, донијели крст Светог Петра Цетињског и он се сјединио овдје са чуваним крстом Светога Саве, тако су се симболично сјединиле наше епархије, наш народ у једно срце и једну душу која говори - не дамо светиње, а светиње су све и ове рукотворене и оне нерукотворене, наша дјеца, старци, мајке. Све су то светиње и ове светиње служе да освете све наше животе“, поручио је владика Димитрије.

Парох требињски Дражен Тупањанин обраћајући се испред манастира Савина казао је да се народ окупља како би показао да воли правду и да не пристаје на неправду, те да све то чини хришћански, мирно, достојанствено у љубави једни према другима.

- А како би другачије у навечерје Светога Саве миротворца, онога који је знаменовао и наш народ и земље и који нам је увијек указивао на Христа миротворца, на онога који је живот свој положио за нас. Ове литије, ове крсне шетње, су велика лекција за све нас. Како за нас свештенике тако и за вјернике, свако од нас може много тога да научи – рекао је требињски парох и поручио да „мирна шетња, привидна немоћ пред силом овога свијета, уствари означава највећу силу“...

Извор: Радио Херцег Нови